Euroopan komissio julkisti keskiviikkona 18. toukokuuta niin sanottuun REPowerEU -ohjelmaan liittyen 210 miljardin euron suunnitelman, jolla kiihdytetään fossiilisista polttoaineista irtautumista.

Seitsemän mielenosoittajaa pitävät Eduskuntatalon edustalla Greenpeacen banderollia, jossa on teksti "stop fuelling war".
Zelenskyin Eduskunnalle pitämän puheen kanssa samaan aikaan järjestetty Ukrainan tukimielenosoitus Eduskuntatalon edustalla 08.04.2022. Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace.

Ukrainan sota on tehnyt selväksi Euroopan riippuvuuden fossiilisista polttoaineista. Tarve lopettaa venäläisen energian tuonti on saanut kipeästi ymmärtämään, että puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan olisi pitänyt siirtyä jo ajat sitten. Euroopan komission strategia energiakriisiin ja Ukrainan sotaan, eli 8. maaliskuuta julkistettu REPowerEU, ottaa askeleita oikeaan suuntaan. Suunnitelman tavoitteena oli lopettaa Euroopan riippuvuus Venäjän fossiilisista polttoaineista “hyvissä ajoin ennen vuotta 2030”, mutta nyt komissio haluaa täsmentää tavoitteen vuoteen 2027.

Komissio esittää myös, että uusiutuvan energian tavoite nostetaan 40 prosentista 45 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Jo ilmaston takia tavoitteen pitäisi olla 50 prosenttia

EU-maiden energiankulutusta olisi komission ehdotuksen mukaan vähennettävä 13 prosenttia nykyisen arvion mukaisesta kulutuksesta. Aiemmin ehdotus oli 9 prosenttia. 

Tavoite energiankulutuksen vähentämiseksi on edelleen varsin vaatimaton. Varsinkin liikenteessä olisi paljon enemmän mahdollisuuksia saada aikaan energiansäästöä, jos maantieliikennettä ja lentoliikennettä supistettaisiin – edes vähän.

Toinen kipeä kysymys Euroopassa on kaasu. REPowerEU-strategia ei sisällä määräaikoja tai suunnitelmia kaikkien fossiilisten polttoaineiden tai edes fossiilisten polttoaineiden tukien asteittaiselle poistamiselle.

Positiivista on, että uusiutuvaa energiaa aiotaan lisätä kaksinkertaistamalla aurinkoenergian tuotanto vuoteen 2025 mennessä. Uusiin julkisiin ja kaupallisiin rakennuksiin aurinkopaneelit ovat tulossa pakollisiksi. Lämpöpumppujen käyttöaste aiotaan myös kaksinkertaistaa. Tarkoituksena on myös tuottaa Euroopassa 10 miljoonaa tonnia uusiutuvaa vetyä vuoteen 2030 mennessä. Sen lisäksi toinen 10 miljoonaa tonnia tuotaisiin Eurooppaan.

Euroopasta on myös löytymässä rahaa fossiilisista irtipääsemiseksi. Paketissa on 210 miljardia euroa investointeihin vuoteen 2027 mennessä. Yli 100 miljardia euroa on investoitava uusiutuvan energian tuotantoon, 56 miljardia energiatehokkuuteen ja lämpöpumppuihin, ja teollisuuden energiatoimiin 41 miljardia euroa. Raha saadaan kestävän kasvun ohjelman lainoista, joita on jo tarjolla 225 miljardia, ja tarjolla olevia lainoja lisätään vielä 20 miljardilla myymällä syrjään siirrettyjä päästöoikeuksia. Sen lisäksi koheesiorahastoja kasvatetaan noin 27 miljardilla ja yhteisen maatalouspolitiikan varoja siirretään tarkoitukseen 7,5 miljardia.

Suunta on oikea. Vauhtia saisi olla vain vieläkin enemmän. Ukrainan uhrien takia se on meille kunniakysymys. Mutta se ei ole ainoa syy.  Fossiilienergiasta irtautumalla säästymme ilmastokriisin uhreilta kaikkialla maailmassa.