Merten syvyyksissä, piilossa pinnan alla, elää harvinaislaatuista elämää; maailma joka on meille yhä suurilta osin arvoitus. Nyt kuitenkin tätä elämää uhkaa uusi kiistanalainen teollisuudenala: syvänmeren kaivostoiminta.
Kourallinen yrityksiä suunnittelee lähettävänsä meren pohjaan hirviömäisiä koneita, jotka metalleja ja mineraaleja louhimalla aiheuttaisivat haittoja herkille ja ainutlaatuisille elinympäristöille. Syvänmeren kaivostoiminnan tutkimiseen on myönnetty lupia yli miljoonalle neliökilometrille ympäri kansainvälisiä merialueitamme, mutta itse kaivostoimintaa ei ole aloitettu – vielä.
Tämä uusi tuhoisa teollisuudenala on näillä näkymin alkamassa jo tänä kesänä, ellemme pysäytä sitä. Suunnitelma lähettää jättimäisiä kaivoskoneita raivaamaan ja murskaamaan merenpohjaa voi muodostua merten elämälle kohtalokkaaksi. Millä tavalla kohtalokkaaksi?
Tässä viisi syytä sille, miksi syvänmeren kaivuu vain syventää planeettamme ahdinkoa entisestään.
Syy 1: Peruuttamatonta tuhoa merten ekosysteemeille
Tutkijat varoittavat, että merenpohjan myllääminen näiden hirviömäisten koneiden avustuksella aiheuttaa väistämättä vakavia, peruuttamattomia tuhoja merille ja niiden elämälle. Tämän voi todeta katsomalla viimeaikaisia tutkimusraportteja.
Vedenalaiset vuoristot ovat keitaita mereneläville, kuten ikivanhoille koralliriutoille tai haille. Haiden joukossa on maailman pitkäikäisimpiä selkärankaisia, mikä tekee niistä erityisen haavoittuvia fyysisille häiriöille hitaan kasvu- ja lisääntymistahdin takia. Tutkijat arvioivat, että kaivostoiminnan aiheuttamat vahingot luonnontilaisille eläimille “todennäköisesti kestävät ihmisen aika-asteikolla ikuisesti.”
Sen lisäksi, että merenelävien elinympäristöt tuhoutuisivat, merenpohjan kaivuut synnyttävät sedimenttipilviä, jotka voivat tukehduttaa syvänmeren eliöitä kilometrienkin päässä.
Kyse ei ole ainoastaan saasteista, joita merenelävät joutuvat kestämään. Myös melu- ja valohaitat aiheuttavat olennoille merkittävää vahinkoa. Koneiden kaivuusta syntyvä ääni vahingoittaa merinisäkkäitä kuten valaita. Pimeisiin syvänmeren alueisiin suunnatut valaistuslaitteet voivat saada aikaan pysyviä vaurioita mereneläville, jotka ovat sopeutuneet erittäin alhaisiin määriin luonnonvaloa.
Syy 2: Sukupuutto lajeille, joita ei löydy mistään muualta
Syvänmeren eläimet ovat sopeutuneet elämään ainutlaatuisissa oloissa, joihin ihmistoiminta ei ole vielä yltänyt. Syvämeri on täynnä outoja ja ihmeellisiä olentoja vasta 2002 löydetyistä zombie-madoista läpinäkyvään merivuokkoon, joka voi syödä matoja kuusi kertaa oman massansa verran. Yhden kaivuukohteen kuumavesilähteellä elää lajeja, joista 85 prosenttia on niin harvinaisia, ettei niitä löydy mistään muualta.
Hälyttävää on, että lupia on jo myönnetty mineraaliesiintymien tutkimiseksi tällaisilla ainutlaatuisilla ja herkillä alueilla, mukaan lukien uskomattomalla Lost Cityn alueella keskellä Atlanttia. Merten syvyyksissä elämä on kehittynyt miljoonien vuosien ajan sopeutuen ankariin ja erityisiin elinolosuhteisiin. Jos koneet saavat tuhota nämä ekosysteemit, lajit eivät voi koskaan toipua. Kaivosteollisuus vaarantaa siis täysin tietoisesti nämä lajit sukupuutolle. Mineraalinoduulit, joita kaivosyhtiöt haluavat louhia, eivät palaudu välttämättä edes miljoonassa vuodessa ennalleen. Emmekä tiedä, voivatko noduuleista riippuvaiset merenelävät koskaan toipua niiden poistumisesta.
Syy 3: Häiritsemme yhtä parhaimmista liittolaisistamme ilmastonmuutosta vastaan
Syvämeri on suuri hiilivarastomme. Sininen hiilinielu, jossa hiili on luonnostaan imeytynyt merenalaiseen elämään ja säilynyt syvänmeren sedimenteissä tuhansia vuosia elävien olentojen kuoltua. Tämä prosessi auttaa hidastamaan ilmastonmuutosta.
Häiritsemällä näitä luonnollisia hiiltä sitovia prosesseja syvänmeren kaivuu kiihdyttää ilmastonmuutosta. Koneiden aiheuttama häiriö vapauttaa hiiltä syvänmeren sedimenteistä. Kaivuusta aiheutuu laajamittaisia tapahtumaketjuja ja niiden seurauksia, jotka häiritsevät hiilen varastoitumista näissä sedimenteissä.
Me elämme keskellä ilmastokriisiä. Miksi jatkuvasti vain pahennamme tilannetta?
Syy 4: Merten ravintoketju katkeaa
Merielämään laajasti kohdistuva häirintä vaikuttaisi myös koko merten ravintoketjuun. Greenpeacen tutkimus paljastaa, että syvänmeren kaivostoimintaan mukaan pyrkivät yritykset ovat täysin tietoisia näistä riskeistä. Saimme käsiimme dokumentin, jota jaettiin eräässä teollisuuden sidosryhmätapaamisessa. Siinä tunnustettiin riski ainutlaatuisten lajien mahdollisesta sukupuutosta.
Syy 5: Tuhoammeko todella ihmeet, jotka yhä ovat meille arvoituksia?
Tähän mennessä olemme tutkineet vain 0,0001% syvänmeren pohjasta. Meillä on vielä paljon opittavaa syvänmeren eliöistä ja ekosysteemeistä. Miten yritykset voivat asianmukaisesti hallita riskejä, jos merten ekosysteemin toiminnasta osa on yhä hämärän peitossa? He eivät voi mitenkään olla tietoisia kaikista niistä vaaroista, joita he aiheuttavat aloittamalla tämän uuden teollisuuden maailman suurimmassa ekosysteemissä. Mainitsemamme haitat ovat mahdollisesti vain pintaraapaisuja.
Jotta voisimme olla varmoja tapahtumaketjuista ja niiden seurauksista, tarvitsemme lisää tutkimusta. Ilman syvänmeren asianmukaista suojelua menettäisimme lajeja, jotka yhä ovat löytämättä. Kadottaisimme olemassa olevat vastaukset kysymyksiin, joita emme vielä osaa kysyä.
Mitkään mineraalit tai metallit eivät ole sen arvoisia, että tuhoamme näitä ekosysteemejä. Sen sijaan, että yritykset jahtaavat lyhytaikaisia voittoja, niiden tulisi investoida vihreään siirtymään.
On selvää, että syvänmeren kaivuu aiheuttaa lajikatoa ja kuolemaa valtamerissämme.
Öljyala kielsi ja vähätteli aiheuttamiaan ympäristöhaittoja vuosia. Nyt tiedämme paremmin. Samalla tavalla syvänmeren kaivosteollisuus sivuuttaa tietoiset riskit luonnolle ja ilmastolle. Niiden sijaan ala väittää tarjoavansa välttämättömiä ratkaisuja vihreää siirtymää varten. Tämä ei ole totta.
Emme saa antaa tälle riskialttiille teollisuudelle mahdollisuutta tiukentaa otettaan meristämme. Luonnon- ja ilmastokriisien vuoksi panokset ovat yksinkertaisesti aivan liian kovat. Meidän on yhteisvoimin suojeltava syvänmeren aarteita järjettömältä ryöstöltä ja oppia elämästä siellä – ei tuhota sitä.
Toimimalla yhdessä voimme pysäyttää merenpohjan tuhon ennen kuin se alkaakaan. Allekirjoita vetoomus ja sano SEIS syvänmeren kaivuulle.
Voit myös suojella syvänmeren elämää lahjoittamalla. Lue täältä, miten teemme sen yhdessä.