Ensi kertaa dokumentoitujen syvämeren lajien tulevaisuutta uhkaa kuitenkin uusi teollisuuden ala. Lajien ja koko syvämeren kohtalosta päätetään heinäkuussa jatkuvissa kansainvälisissä neuvotteluissa. Voit vielä auttaa suojaamaan koskemattoman syvämeren.

Syvämeri on koti mitä ihmeellisimmälle elämälle. Kuvassa syvämeren merisiili (Coelopleurus sp.).
Syvämeri on koti mitä ihmeellisimmälle elämälle. Kuvassa syvämeren merisiili (Coelopleurus sp.).

Maailman merien päivän lähestyessä saimme mahtavia meriuutisia suoraan syvämeren pohjasta: tutkijat ovat löytäneet yli 5000 uutta lajia Tyynen valtameren tärkeältä Clarion-Clipperton -vyöhykkeeltä Havaijin ja Meksikon välimaastosta.

On suorastaan huikeaa, että ensi kertaa kattavasti dokumentoidulta, hieman Euroopan unionia suuremmalta pohja-alueelta, löytyy heti tuhansia uusia eliöitä. Valtaosa lajeista on tieteelle täysin tuntemattomia ja uniikkeja nimenomaan Clarion-Clippertonin vyöhykkeelle. Voi vain kuvitella, mitä kaikkea valtameret meiltä kätkevät, sillä tunnemme paremmin Kuun pinnan kuin mertemme pohjan.

Uusia ystäviämme vaanii kuitenkin vaarallinen uhka. Uhka, joka voi valloilleen päästessään tuhota kokonaisia pohjien ekosysteemejä jättäen jälkeensä vain kuolleeksi jauhettua mutaa. Uhka on kaivosteollisuuden keksimä syvänmeren kaivuu. Kaivosteollisuus havittelee merten arvomineraaleja laskemalla syvälle pohjaan valtavia kaivinkoneita.

Syvänmeren kaivostoimintaa on jo testattu käytännössä. Testit ovat osoittaneet alaan liittyviä ympäristöriskejä.
Syvänmeren kaivostoimintaa on jo testattu käytännössä. Testit ovat osoittaneet alaan liittyviä ympäristöriskejä.

Lähtölaukausta tälle tuhoisalle alalle haetaan aivan pian: heinäkuun alussa YK:n alaisuudessa toimiva ISA (International Seabed Authority) päättää syvämeren kaivausluvista. Kohteena on Clarion-Clippertonin vyöhyke.

Useat valtiot, yritykset ja tieteentekijät vaativat lykkäystä syvänmeren kaivuun aloittamiselle. Mertemme pohjien todellinen, rahassa mittaamaton arvo, tulisi huolellisesti tutkia ennen kuin kaivosyhtiöt laskevat koneitaan syvyyksiin tekemään peruuttamatonta tuhoa. Jo nyt tiedämme, että pohjien karuissa oloissa piilee valtava potentiaali muun muassa lääketieteen ja kemian aloille.

Riski merten ympäristökatastrofille, tieteen menetetyille mahdollisuuksille sekä luontokadon kiihdyttämiselle on valtaisa. Onneksi voimme vielä vaikuttaa! Vaadi kanssamme syvänmeren kaivuun lykkäämistä ja tule mukaan suojelemaan maailman meriä.

1. Allekirjoita vetoomus ja kerro päättäjille, että syvänmeren kaivuuta ei saa aloittaa:

Mustekala sukeltajan ottamassa kuvassa, ja sen vieressä teksti "Stop deep sea mining".
Seis syvänmeren kaivuulle!

Syvänmeren kaivostoiminta uhkaa merten elämää. Tämä tuhoisa teollisuudenala on pysäytettävä. Allekirjoita vetoomus!

Tule mukaan

2. Tee lahjoitus ja tule mukaan suojelemaan maailman meriä:


Merten suojelu on mahdollista ainoastaan kaltaistesi rohkeiden luonnonpuolustajien ansiosta.

3. Jaa tämä kirjoitus ja edistä tietoisuutta syvänmeren kaivuun riskeistä. Jakopainikkeet löydät tämän kirjoituksen otsikon alta.

Vielä ei ole myöhäistä toimia uusien syvämeren ystäviemme puolesta. Lähestyvän Maailman merien päivän kunniaksi kutsumme sinut mukaan puolustamaan mertemme rikasta elämää!

PS. Kuvia “kumioravasta” ja muista kummallisen ihmeellisistä syvämeren eliöistä löydät täältä.