Palot maailman suurimmassa sademetsässä ovat vähentyneet 36 prosenttia tänä vuonna, mutta Amazon on sen sijaan kärsinyt poikkeuksellisen ankarasta kuivuudesta. Tavallisesti trooppisella ja elämää kuhisevalla Amazonin alueella on nyt hätätila. Kuivuus yhdistettynä metsäpaloista syntyvään savuun aiheuttaa tällä hetkellä suuren humanitaarisen kriisin sekä delfiinien ja kalojen massakuolemia alueella.

Manacapuru-joki Amazonissa. Korkeat lämpötilat ja matala vedenpinta ovat johtaneet delfiinien ja kalojen joukkokuolemiin. Paikoin veden lämpötilaksi on mitattu jopa 39 astetta. Kuva: Marizilda Cruppe / Greenpeace

Amazonin sademetsät ovat kärsineet merkittäviä tuhoja ennätyksellisissä paloissa viime vuosina, kun metsää on hävitetty esimerkiksi karjatalouden tarpeiden tieltä. Bolsonaron presidenttikaudella Brasilian Amazonin tuhot saivat ennennäkemättömät mittaluokat, ja ekokatastrofin pelättiin ohittavan pisteen, josta Amazonin luonto ei voisi enää koskaan palautua ennalleen. Kun lokakuussa 2022 presidentinvaalit voittikin ympäristöasioihin suopeammin suhtautunut Luiz Inácio Lula da Silva, ympäri maailman heräsi toivo paremman puolesta.

Brasilian kansallisen avaruustutkimusinstituutin (INPE) tietojen mukaan Amazonin tulipalot vähentyivät syyskuussa 2023 36 prosenttia edellisen vuoden tasoon verrattuna. Syytä juhlaan ei kuitenkaan ole. Palojen vähenemisestä huolimatta alue on edelleen hälyttävän savun peitossa, ja suurimmassa osassa Amazonia vallitsee nyt vakava, ennennäkemätön kuivuus

Tyypillisesti Amazonin alueella sadekaudet ja kuivat kaudet vuorottelevat, ja ajanjakso heinäkuusta lokakuuhun on usein kuivaa. Vuosi 2023 on kuitenkin ollut poikkeuksellinen, ja useat joet alueella uhkaavat kuivua ennätyksellisen matalalle. Hätätila on julistettu, ja tätä kirjoitettaessa yli 170 000 ihmistä uhkaa ruoan ja juomaveden puute. Paikalliset tutkijat sanovat, että kyseessä voi olla Amazonin historian pahin kuivuus ja alueen suuret joet tulevat kuivumaan ennätysmatalalle tasolle.

 – Pohjois-Brasilian äärimmäinen kuivuus on humanitaarinen kriisi, joka vaikuttaa satoihin tuhansiin ihmisiin. Tilanteen odotetaan jatkuvan ainakin marraskuuhun asti. Nyt koemme ilmastokriisin seurauksia, jotka yhdessä tämän vuoden El Niño -virtausten kanssa luovat yhä lämpimämpiä lämpötiloja. On mahdotonta hyväksyä, että tuhopoltto ja laiton metsien hävittäminen tapahtuvat samaan aikaan, kun ihmiset ja eläimet kärsivät kuumuudesta ja kuivuudesta. Hallituksen on toimittava, jotta tuhoisat teollisuudenalat, kuten kaivostoiminta alkuperäiskansojen mailla tai sademetsien kaataminen laitumeksi, saadaan loppumaan, sanoo Greenpeacen Brasilian tiedottaja Rômulo Batista.

Humanitaarisen kriisin lisäksi myös alueen villieläimet kärsivät ankarasta kuivuudesta ja kuumuudesta. Matala vesi yhdistettynä korkeisiin lämpötiloihin on johtanut kalojen joukkokuolemiin – paikoin luonnonvesissä on mitattu yli 39 asteen lämpötiloja. Yli 120 delfiiniä on löydetty kuolleena myös Tefé-järvestä.

Greenpeacen aktivisti pitää kylttiä, jossa lukee ”Tämä on ilmastohätätila” Manauksen alueella, Tarumã-joella. Kuva: Marizilda Cruppe / Greenpeace

Greenpeace toimii paikan päällä

Työmme Amazonin parissa jatkuu ja Greenpeace Brasilia toimii alueella yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa. Alueella on muodostettu Boto Coalition -niminen järjestöverkosto, jonka hankkeena on suojella Amazonin jokien luonnon monimuotoisuutta, erityisesti eniten kärsineitä Tefén alueen kaloja ja delfiinejä. Boto-koalitiossa on mukana Greenpeace Brasilian lisäksi esimerkiksi WWF sekä muita kumppanijärjestöjä.

Dokumentoimme alueen tuhoja näyttääksemme ulkomaailmalle, kuinka laaja katastrofi on. Tuemme Boto-koalition työtä ja muun muassa lainaamme kalustoamme hankkeeseen, jotta  biologeja, eläinlääkäreitä ja tutkijoita kuljetetaan Tefélle ja lähialueille. Toimitamme myös työssä tarvittavia välineitä loukkaantuneiden eläinten pelastamiseen.

Tuemme lisäksi alueen humanitaarista työtä. Yhdessä kumppaniorganisaatioidemme kanssa toimitamme nyt eristyneille yhteisöille rakennusmateriaaleja, ruokaa ja vettä sekä muita välttämättömiä tarvikkeita kuivuudesta kärsiville, eristyneille yhteisöille. 

Amazonin tilanne on pahempi kuin koskaan, ja sadat tuhannet ihmiset ja eläimet kärsivät tällä hetkellä äärimmäisestä kuivuudesta. Greenpeace on paikalla ja teemme kaikkemme, mutta tarvitsemme apuasi. Tehokas tapa auttaa työtämme on jakaa tietoa Amazonin tilanteesta ja tukea toimintaamme lahjoittamalla. Lahjoittajiemme tuella voimme suunnitella työtä ympäristön puolesta sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Voit tukea työtämme haluamallasi summalla täällä. Kiitos tuestasi!

Jaguar (Panthera onca) in Pantanal, BrazilOnça-pintada (Panthera onca)
Tee kertalahjoitus

Työmme Amazonissa jatkuu. Tuellasi saamme aikaan muutoksen, sillä Greenpeacen työn mahdollistavat kaltaisesi tavalliset ihmiset.

Lahjoita