Anna viisi minuuttia aikaasi metsille ja kommentoi riittämättömiä vanhojen metsien kriteerejä!

Pääministeri Petteri Orpo sekä ympäristöministeri Kai Mykkänen ovat luvanneet suojella valtion arvokkaat vanhat metsät. Lupaus petetään, ellei hallitus korjaa esitystään lausuntokierroksen jälkeen. Kuva: Ele Onka / Greenpeace.

Orpon hallituksen vanhojen metsien kriteerit ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Kuka tahansa voi lausua, ja nyt kannustammekin mahdollisimman monia tekemään niin, jotta saamme vietyä päättäjille vahvan viestin kansalaisilta: nämä kriteerit eivät ole hyväksyttävät!

Lausunnon voi tehdä tästä linkistä.

Mahdollisimman suuri määrä lausuntoja luo painetta päättäjille ja kertoo, että vastarintaa on odotettavissa jatkossakin. Lausuntopyyntö voi olla vain tiivis koonti ajatuksistasi hallituksen ehdottamista kriteereistä vanhoille metsille. Sinun ei tarvitse olla alan asiantuntija lausuaksesi kriteereistä! Lausunnon laatimisen helpottamiseksi alta löydät pohjan, jota voit halutessasi hyödyntää lausuessasi vanhojen metsien kriteereistä Suomessa.

Tässä esimerkki lausunnosta:

En voi hyväksyä vanhojen metsien kriteeriluonnosta, sillä sen myötä valtaosa Suomen suojelemattomista vanhoista metsistä jää suojelun ulkopuolelle ja joutuu siten hakkuu-uhan alle. 

EU:n biodiversiteettistrategian tavoite on pysäyttää luontokato 2030 mennessä. Kaikki luonnontilaiset ja vanhat metsät tulee suojella tiukasti. Jos ehdotetut vanhan metsän kriteerit otetaan käyttöön, nämä tavoitteet eivät toteudu ja metsien luontokato jatkuu.

Komission ohjeen mukaan kansallisten menetelmien tulee pohjautua tieteeseen. Ehdotetut kriteerit eivät kuitenkaan noudata ammattikartoittajien ja tutkijoiden suosituksia ja ovat kaukana aiemmin käytetyistä luonnontieteellisesti perustelluista kriteereistä suojelunarvoisille vanhoille metsille. Metsäluonnon kannalta välttämättömät vanhat metsät uhkaavat vähetä entisestään, jos kriteerit määritetään keinotekoisen tiukoiksi. 

Tehtyäsi lausunnon, ota siitä kuva ja jaa se sosiaalisessa mediassa ja pyydä muutkin lausumaan. Merkitse julkaisu #luonnonmetsähälytys ja tägää järjestöt ja liikkeet @metsaliikevirallinen @greenpeacesuomi @metsaryhma. 

Lausunto annetaan 7.8. mennessä rekisteröitymällä ja kirjautumalla lausuntopalvelu.fi:hin. Jos et voi antaa lausuntoa lausuntopalvelu.fi:ssä, voit myös toimittaa sen sähköpostitse kirjaamoon osoitteeseen [email protected]. Muista laittaa sähköpostiin lausuntopyynnön diaarinumero: VN/7491/2024. Kaikki lausunnot ovat julkisia. Lisäohjeita löytyy lausuntopalvelusta. 

Lue täältä lisää hallituksen historiallisen huonosta linjauksesta metsien suojelun suhteen.