Liikakalastus uhkaa merten monimuotoisuutta

Liikakalastus tuhoaa merten ekosysteemejä. Merten hyvinvointi ja pienkalastajien toimeentulo ovat uhattuna. Kala, joka kuuluisi ihmisten lautasille, päätyy rehuksi. Liikakalastuksen rajoittaminen edistäisi ympäristön, eläinten, kuin ihmistenkin hyvinvointia.

The Afrika Super Trawler in Mauritania

Ongelma

Liikakalastus uhkaa merten tasapainoa. Kalastus on tärkeä elinkeino miljoonille ihmisille ja elinehto monille rannikkoyhteisöille, mutta teollinen liikakalastus kuitenkin köyhdyttää merten elämää ja sen sivusaaliina kärsivät myös esimerkiksi ravintoketjujen huippusaalistajat. Ihmisen toiminnan seurauksena äärimmäisten herkkien ekosysteemien tasapaino kärsii, mikä vaikuttaa myös kalastuksesta riippuvaisten yhteisöjen elämään. Tehokalastus tuhoaa – niin meret kuin ihmistenkin hyvinvoinnin.

Liikakalastus ja esimerkiksi pohjatroolaus on äärimmäisen haitallista merten hyvinvoinnille, ja siksi merten hyötykäyttö olisi saatava kestävälle tasolle. Teollinen liikakalastus on saatava aisoihin, sillä meret kuuluvat kaikille. Siksi 30 prosenttia valtameristä on saatava suojelun alaiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Mitä teemme

Merten liikakalastus uhkaa herkkien ekosysteemien tasapainoa ja kalakantoja. Myös ruokaturva ympäri maailman on uhattuna liikakalastuksen myötä. Monet pienet kalastajayhteisöt ovat vaarassa menettää elinkeinonsa, kun meret liikakalastetaan tyhjäksi.

Seuraamme kalastusalusten toimintaa ja raportoimme epäilyttävää toimintaa.

Lue lisää meristä