YK:n ilmastopaneeli IPCC:n uusi meri- ja jäätikköraportti muistuttaa, että ilmastokriisi on myös merten kriisi. Kiireisten päästövähennysten lisäksi on elintärkeää vahvistaa mertensuojelua. Erikoisraportti perustuu satojen tutkijoiden työhön, ja se on kattavin arvio ilmastonmuutoksen nykyisistä ja tulevista vaikutuksista meriin ja jäisiin alueisiin.

“Raportti on karua luettavaa meille lunta, jäätä ja merta rakastaville suomalaisille. Siksi juuri meidän on nyt noustava puolustamaan arktisia alueita, lumisia talvia ja eläviä meriä osoittamalla, että fossiilisista polttoaineista on mahdollista päästä nopeasti eroon”, sanoo Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

IPCC-raportti muistuttaa, että maailman meret ja kutistuvat jääalueet kärsivät jo nyt monista peruuttamattomista muutoksista ja että muutosten tahti kiihtyy nyt häkellyttävää vauhtia. Tämä on kuitenkin vasta alkua suhteessa massiivisiin seurauksiin, joita on edessä, jos päästöjä ei saada pian laskuun kohti nollaa. Vain viikkoa ennen raportin julkaisua arktinen merijää on sulanut jälleen lähes ennätyspieneksi.

Raportti käsittelee myös ratkaisuja, joiden avulla ilmaston lämpenemisestä aiheutuvia ongelmia voidaan hillitä. Meriekosysteemien kohdalla kansainvälisten meri- ja jääalueiden hallinnon pirstaleisuus vaikeuttaa niiden suojelua.

“Tutkimusten mukaan vähintään kolmannes meristä pitäisi rauhoittaa suojelualueiksi, jotta merten elämä voi toipua ja sopeutua muutoksiin. Viikon valopilkkuna Suomi liittyi tämän tavoitteen tukijoihin. Uusi YK:n mertensuojelusopimus pitää saada valmiiksi ensi vuonna, sillä se onnistuessaan tekee maailman merten suojelusta mahdollista”, sanoo Greenpeacen meriasiantuntija Laura Meller.

Greenpeace on IPCC:n tarkkailijajäsen (Observer Organisation), jonka asiantuntijat ovat osallistuneet erityisraportin arviointiin.

Kuvia maailman meri- ja jäätikköalueista

Lisätiedot ja haastattelut:

Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija ja IPCC-vastaava
050 368 8488
[email protected]

Laura Meller, Arktis- ja meriasiantuntija, FT
040 180 3322
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
041 460 9873
[email protected]