Valtionyhtiö Fortumin tuleva tytäryhtiö Uniper julkaisi tänään uuden strategiansa. Uutta strategiassa on investoinnit uusiutuvaan energiantuotantoon. Muuten yhtiö jatkaa kuten ennenkin ja aikoo jatkaa hiilen polttamista Datteln 4 -hiilivoimalassa vuoteen 2038 asti. Greenpeace vaatii, että uusia hiilivoimaloita ei avata ja vanhat suljetaan viimeistään vuoteen 2030 mennessä.

”Näyttää siltä, että kansalaisten paine alkaa purra. Mutta kun katsoo strategiaa tarkemmin, herää kysymys, mikä oikeastaan muuttuu? Ei juuri mikään. Lisäinvestointeja uusiutuviin tehdään, mutta isossa kuvassa Fortumin tuleva tytäryhtiö jatkaa pääasiassa kuten ennenkin, uusi Datteln 4 -hiilivoimala tulee linjoille ja tätä aiotaan pyörittää peräti vuoteen 2038 asti. Hiilineutraaliuteen pyritään kompensoimalla, mikä on täysi vitsi energiayhtiöltä”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Greenpeace vaatii, että Uniperin suurimpana omistajana Fortum kantaa vastuunsa. Fortumin tulee sulkea hiilivoimalat viimeistään vuoteen 2030 mennessä, eikä avata uusi voimaloita, Datteln 4 -hiilivoimala mukaan lukien. Fortumin tulee myös sopeuttaa liiketoimintansa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
040 751 7957
[email protected]