Demareiden varapuheenjohtaja Matias Mäkynen otti vastaan Greenpeacen viestin, joka kannustaa pääministeripuoluetta ilmastojohtajuuteen budjettiriihessä. Samalla järjestö julkisti Time-lehden Sanna Marin -kannen inspiroiman kuvan, joka julistaa: “It is TIME TO LEAD the fight on the climate crisis”.

Greenpeace paljasti Marin-teoksensa Helsingin Hakaniemessä maanantaina 6.9. Kuvassa SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen (vas.), Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen ja Marin-teoksen tehnyt kuvajournalisti Klaus Welp. Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace

Greenpeace haluaa muistuttaa pääministeri Marinia, pääministeripuolue demareita ja koko hallitusta niistä ilmastopäätöksistä, joita huomenna alkavassa budjettiriihessä on tehtävä. Greenpeacen viestin, joka toimitettiin myös punaisten ruusujen muodossa, vastaanotti SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

“Suomella on ilmastotavoitteet, joista voimme olla ylpeitä, kunhan ne viedään kestävästi ja reilusti maaliin. Keväällä hallitus lupasi, että puuttuvista toimista hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteen saavuttamiseksi päätetään budjettiriihen yhteydessä. Nyt on aika lunastaa lupaukset”, muistuttaa Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen.

Pääministeri Marin pääsi Time-lehden kanteen maaliskuussa maailman ”nousevien johtajien” keulakuvana. Greenpeacen muistuttaa, että nyt sitä johtajuutta tarvitaan, jotta Suomen kansainvälistäkin huomiota keränneelle ilmastotavoitteelle saadaan uskottavuutta ennen tärkeää COP26-ilmastokokousta Glasgow’ssa marraskuussa.

“Hallituspuolueiden välillä on ristivetoa, joten riittäviä päätöksiä ei synny ilman pääministeripuolueen vahvaa johtajuutta. Olemme kaikki jo kuulleet, mitä mieltä vihreät ja keskusta ovat tarvittavista päätöksistä. Nyt haluamme nähdä, että tämä on myös pääministerille niin tärkeää, että ilmastopäätökset saadaan maaliin”, Kosonen sanoo.

Greenpeace, WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttivat budjettiriihessä tarvittavista ratkaisuista avoimella kirjeellä, jonka järjestöt lähettivät hallituspuolueiden johtajille viime viikolla.

Kuvajournalisti Welp teoksestaan: “Sanna, we know you can!”

Tänään julkistettu Marin-kuva on painettu muun muassa Greenpeacen banderolleihin ja julkaistu järjestön verkkokanavissa. Teoksen on suunnitellut kuvajournalisti, ohjaaja Klaus Welp yhteistyössä Greenpeacen Suomen-toimiston kanssa.

“Haluamme tällä kuvalla muistuttaa päättäjiämme priorisoinnin tärkeydestä kriiseissä. Vaikka pandemia vie suuren osan huomiostamme, Suomella, hallituksella ja pääministerillämme on erinomainen mahdollisuus näyttää maailmanlaajuisesti tietä kestävän elämänmuodon löytämiseksi. Ja vaikka aika käy vähiin, Sanna, we know you can!” Welp toteaa.

Greenpeace kirittää hallitusta tiistaina 7.9. banderollin ja 3D-projisoinnin kanssa myös Säätytalon luona.

Lisää kuvia maanantain tilaisuudestamme täällä.