Greenpeacen aktivistit ripustivat tänään aamulla Fortumin pääkonttorin katolta banderollin, jossa vaaditaan Fortumia ja sen tytäryhtiötä Uniperia lopettamaan Venäjän sotakoneiston rahoittaminen. Paikalla rauhanomaisessa mielenosoituksessa on kahdeksan aktivistia, jotka ovat kiivenneet Espoon Keilaniemessä sijaitsevan rakennuksen katolle ja seinälle, lisäksi pääkonttorin edustan helikopterikenttään maalataan juuri sodan vastaista viestiä: #StopFuellingWar.

Fortumilla on edelleen mittavia liiketoimia Venäjällä, ja Uniper-omistus tekee siitä yhden Euroopan suurimmista venäläisen maakaasun ostajista. Uniper on myös suunnitellut suostuvansa Venäjän vaatimuksiin siitä, että kaasuostot maksetaan Gazprombankin tilille euroissa, jonka jälkeen ne muunnetaan rupliksi, vaikka tähän suostuminen on suorassa ristiriidassa EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden kanssa.

“On täysin kestämätön tilanne, että Suomen valtionyhtiö ja tämän tytäryhtiö yrittävät vesittää kauppapakotteita ja rahoittavat Venäjän tuhoisaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Fortum väittää olevansa vastuullinen ja vihreä yritys, mutta sodan rahoittaminen fossiilisista saatavan voiton takia kertoo, ettei yhtiöllä ole minkäänlaista selkärankaa”, sanoo Olli Tiainen, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Fortumin pääkonttorin edustalle on saapunut myös ukrainalaisen Ekoltava -ympäristöjärjestön edustaja Julia Melnyk

“Ukrainalaiset eivät voi odottaa. Joka päivä ihmisiä kuolee, joutuu pakolaisiksi tai he menettävät jonkun läheisensä. Fortum ei selvästikään ole valmis toimimaan ukrainalaisten hyväksi, joten kysynkin Suomen hallitukselta: miksi sallitte suomalaisen valtionyhtiön rahoittaa Venäjän sotaa?”, Melnyk sanoo.

Viime viikolla julkaistun CREA:n (Center for Research on Energy and Clean Air) selvityksen mukaan pelkästään sodan alkamisen jälkeen Venäjältä on tuotu EU-maihin 44 miljardin euron arvosta fossiilisia polttoaineita. Uniperin kautta Fortumilla on merkittävä rooli fossiilisten kaupan Venäjälle tuottamassa taloushyödyssä. Greenpeace vaatii, että Suomi kieltää fossiilisten tuonnin Venäjältä välittömästi ja irtautuu nykyistä nopeammalla aikataululla kaikista fossiilista polttoaineista.

Kuvia medialle ladattavissa täältä.

Lisätietoja

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
0401648606
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
0404825541
[email protected]

Julia Melnyk, toiminnanjohtaja, Ekoltava
+380 (99) 984 98 41
[email protected]