Fortumin uusi toimitusjohtaja Markus Rauramo aloittaa työnsä tänään. Greenpeace, WWF Suomi, Amnesty International Suomen osasto, Finnwatch, Hiilivapaa Suomi sekä saksalaiset järjestöt ovat lähestyneet uutta toimitusjohtajaa kirjeitse. Järjestöt vaativat, että Fortum ja tytäryhtiö Uniper luopuvat hiilivoimasta viipymättä, sulkien viimeisenkin voimalaitoksen vuoteen 2030 mennessä, ja sopeuttavat liiketoimintansa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

“Uudella toimitusjohtaja Markus Rauramolla on nyt mahdollisuus ohjata Fortum oikeaan suuntaan ja lopettaa hiilenpoltto ilmastokriisin vaatimassa aikataulussa. Suomen valtionyhtiö on juuri avannut uuden hiilivoimalan Saksaan ja on mukana uhkailemassa Alankomaita välimiesoikeudella maan hiilikiellon vuoksi: uuden toimitusjohtajan tulee laittaa piste näille älyttömyyksille”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki.

Järjestöt toimittivat tervehdyksensä Markus Rauramolle tänään. Järjestöt vaativat kirjeessään, että Fortum sulkee kaikki hiilivoimalansa vuoteen 2030 mennessä ja lopettaa Pariisin ilmastosopimuksen vastaisten toimien tukemisen, kuten Alankomaiden uhkailun välimiesoikeusmenettelyllä. Fortumin tulee myös lopettaa kaasun polton tarpeeton pitkittäminen.

“Toivomme että uudella toimitusjohtajalla on rohkeutta irrottautua vanhasta. Sovittamalla strategian Pariisin sopimukseen Fortum voi luoda maailmanluokan ennakkotapauksen aikataulutetusta hiilivoiman alasajosta”, sanoo WWF Suomen oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen.

Järjestöt huomauttavat kirjeessään, että Uniper-oston myötä Fortumista on tullut keskeinen Euroopan energiatulevaisuuden määrittäjä. Suomalaisen valtio-omisteisen yhtiön on pystyttävä näyttämään, miten Pariisin sopimuksen mukaisista liiketoimintamalleista tehdään totta.

”Fortumin ja Uniperin on luovuttava fossiilisesta energiantuotannosta mahdollisimman nopeasti paitsi Euroopassa myös Venäjällä, missä suurin osa yhtiöiden päästöistä syntyy. Hiilivoimalat tulee sulkea eikä niitä saa myydä eteenpäin, sillä ainoastaan sulkeminen johtaa todellisiin päästövähennyksiin”, sanoo Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori.

Mukana olevat järjestöt:

Greenpeace
WWF Suomi
Amnesty International Suomen osasto
Finnwatch
Hiilivapaa Suomi
Europe Beyond Coal
BUND 
Deutsche Umwelthilfe
urgewald

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Hanna Paulomäki, Greenpeacen Suomen maajohtaja
040 701 8933
[email protected]

Raija-Leena Ojanen, oikeudellinen neuvonantaja, WWF Suomi 
050 599 0232
[email protected]

Iina Lindeman, tiedottaja, Amnesty International Suomen osasto
040 833 1532
[email protected]

Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori
044 576 9999
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja, Greenpeace
041 460 9873
[email protected]