Valtionvarainministeriön budjettiesitys on yllätyksetön avaus, joka jättää isoja ilmasto- ja luontopäätöksiä auki. Syyskuun budjettiriihessä hallituksen on lunastettava lupauksensa vihreästä elvytyksestä ja ilmastomyönteisestä talouspolitiikasta.

– Tämä oli olosuhteista huolimatta löysä avaus. Maltillinen hissuttelu ei nyt riitä, jos Suomi aikoo lunastaa lupauksensa olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio. Budjettiriihestä tarvitaan vahvoja päätöksiä vihreän elvytyksen jatkamiseksi ja fossiilitukien karsimiseksi, toteaa Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Valtiovarainministeriön esityksessä hallitusohjelman ilmastokirjauksia toteutetaan mm. alentamalla merituulivoiman kiinteistöveroa, uudistamalla työmatkaliikenteen veroetuja, tukemalla öljylämmityksestä luopumista ja nostamalla lämmityspolttoaineiden veroja, minkä lisäksi kivihiilestä luopumista aikaistetaan energiatukien korotuksella. 

Sen sijaan vääntö ympäristölle haitallisista tuista, kuten turpeen verotuista, päästökauppakompensaatiosta ja muista fossiilituista jää budjettiriiheen, samoin kuin uudet avaukset vihreästä elvytyksestä. Teollisuuden sähköistämistä vauhditetaan alentamalla sähkövero kerralla minimiin, mutta fossiilisen energian verotuki poistuisi vasta asteittain. 

– Erityisesti demareilta ja pääministeri Marinilta tarvitaan nyt vahvaa ilmastojohtajuutta, jotta vihreässä elvytyksessä saadaan iso vaihde päälle ja ympäristölle haitallisista tuista päästään vitkuttelematta eroon, Kaisa Kosonen toteaa.

Yksi räikeimmistä fossiilituista on turpeen alennettu verokanta. Nykyisellään turpeen vero on noin kymmenesosa siitä, mikä sen päästöperusteisesti tulisi olla. Verotuen suuruus on nyt 172 miljoonaa euroa vuodessa. Valtiovarainministeriön esitys jättää auki sen, missä määrin turpeen vero nousisi osana lämmityspolttoaineiden 100 miljoonan kokonaisveronkorotusta – vai nouseeko ollenkaan.

– Lämmityspolttoaineiden veronkorotus tulisi kohdistaa ensisijaisesti polttoaineeseen, jonka päästöt ovat suurimmat, eli turpeeseen, osana kaikkien fossiilitukien johdonmukaista alasajoa. Pieni viilaus hallituspuolueiden kasvojen pelastamiseksi ei tule riittämään, painottaa Kosonen.

Lisätiedot: 

Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija, Greenpeace Norden
p. 050 368 8488

Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace Norden
p. 040 482 5541