Greenpeace muodostaa lauantaina keskustan puoluekokouksen edustalle Ouluhallin eteen kenkämielenosoituksen. Eri ikäisten ja kokoisten ihmisten kenkäpareista koottava kuvio 70 %, muistuttaa, että suomalaisten vahva enemmistö odottaa hallitukselta vahvoja ilmastotekoja.

“Suomen ilmastotavoitteet ovat herättäneet innostusta ja toivoa ympäri maailman ja niiden takana seisoo suomalaisten vankka enemmistö. Nyt tavoitteista pitää tehdä totta”, painottaa Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.  

Lauantaina eri puolilla maata osoitetaan mieltä Suomen luonnon puolesta, nuorten ilmastoliike Fridays For Futuren järjestämänä. Koska koronatilanne rajoittaa mielenosoitusten kokoa ja osallistumismahdollisuuksia, päätti Greenpeace tukea nuorten aloitetta tuomalla suomalaisten tukea symboloivan kenkämielenosoituksen keskustan puoluekokouksen sisääntuloväylälle.

“Keskusta on avaintoimija, jonka täysi mukanaolo tarvitaan, jotta hallituksen ilmasto- ja luontotavoitteet saadaan maaliin. Uskomme, että myös keskustalaiset haluavat suojella Suomen lumisia talvia, kirkkaita rantavesiä ja elinvoimaista luontoa sekä uudistaa talouttamme entistä kriisinkestävämmäksi. Käsijarru on nyt saatava pois päältä, jotta sanat muuttuvat teoiksi”, Kosonen painottaa.

Hallitukselta tarvitaan syksyllä päätöksiä muun muassa fossiilitukien alasajamisesta, vihreästä elvytyksestä ja fossiilivapaan liikenteen mahdollistamisesta. Niin ikään viipymättä on päätettävä, irtaudutaanko turpeen poltosta hallitusti, kestävästi ja uusia elinkeinoja luoden, EU:n reilun siirtymän rahoja hyödyntäen, vai jätetäänkö ala roikkumaan löysään hirteen, nopeasti huonontuvan kannattavuuden kanssa.

“Nyt tarvitaan vahvaa johtajuutta, joka tarttuu toimeen ja kääntää uhkat mahdollisuuksiksi. Koronan aiheuttama talouskriisi ei ole syy lykätä ilmasto- ja luontotoimia, vaan mahdollisuus vauhdittaa niitä, osana kestävää elvytystä ja hyvinvoinnin turvaamista”, muistuttaa Kosonen.

Viestinsä vahvistamiseksi Greenpeace jakaa kokousedustajille xylitol-mausteisia Sisu-pastilleja.  

Suomalaisten vahva tuki ilmastotoimille on toistunut monissa kyselytutkimuksissa [1,2,3]. Viime vuoden ilmastobarometrissä 70 % suomalaisista halusi, että ilmastokriisin ratkaisu olisi kuluvan hallituskauden kärkiteema. Myös yhteiskunnan avaintoimijoiden tuki hallituksen ilmastotavoitteille on laajaa, minkä Greenpeace teki näkyväksi helmikuussa #SuomiJohtaa -videolla, jota tähditti Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv.

{1} Ilmastobarometri 2019: 70 % suomalaisista haluaa, että ilmastokriisin ratkaisu on kuluvan hallituskauden kärkiteema ja hallitus tekee Ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevää politiikkaa.
{2} Tiedebarometri 2019: 73 % vastaajista: ”Ilmastonmuutoksen eteneminen on todellinen ja vakava uhka, joka vaatii poliittisilta päättäjiltä tehokkaita toimia”
{3} EK:n teettämä kysely Taloustutkimuksella: Hiilineutraalia Suomea vuoteen 2035 mennessä kannattaa 63 prosenttia suomalaisista ja vastustaa vain 16 %. Ks. EK:n tiedote 20.11.2019

Lisätiedot

Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija, Greenpeace
+358 50 368 8488
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace
+358 40 482 5541
[email protected]