Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ripustivat fossiiliyhtiöiden mainontaa vastustavan banderollin Finnairin mainoksen päälle Helsingin Kaivokadulla varhain maanantaiaamuna 30.8.

Greenpeacen aktivistit ripustivat fossiiliyhtiöiden mainontaa vastustavan banderollin Finnairin mainoksen päälle Helsingin Kaivokadulla varhain maanantaiaamuna 30.8.

Greenpeace haluaa teollaan muistuttaa ilmastokriisistä sekä vastuusta, joka kuuluu isoille, fossiilisten polttoaineiden hyödyntämiseen perustuville yhtiöille.

Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntijan Olli Tiaisen mukaan tämän kesän metsäpalot ja tulvat ovat vasta esimakua sään tulevista ääri-ilmiöistä, ellei fossiilipäästöjä saada pian laskuun kohti nollaa. Tämä oli keskeinen viesti myös elokuussa ilmestyneen ilmastopaneeli IPCC:n arviointiraportissa.

“Tutkijoiden varoituksista ja viime kuukausien äärimmäisistä sääilmiöistä huolimatta fossiili- ja lentoyhtiöt yrittävät jatkaa entisellään. On irvokasta, että valtionyhtiö mainostaa halpalentoja maihin, joissa raivonneiden maastopalojen hiillos on hädin tuskin sammunut.”, Tiainen sanoo.

(Teksti jatkuu videon alla.)

Greenpeace vaatii fossiilimainonnan kieltämistä ylipäänsä. Helsingissä on jo äänestetty ilmastohaitallista mainontaa suitsivan aloitteen puolesta. Amsterdamissa puolestaan on kielletty fossiilituotteiden kuten halpalentojen mainostaminen kaupungin metroasemien mainospaikoilla.

Paitsi että fossiiliset polttoaineet kiihdyttävät ilmastokriisiä, niiden polttamisessa syntyvät pienhiukkaset aiheuttavat terveyshaittoja ja miljoonia ennenaikaisia kuolemia joka vuosi. Tuoreen tutkimuksen mukaan vuonna 2018 nämä päästöt aiheuttivat 8,7 miljoonaa kuolemaa.  
Vertailun vuoksi maailman terveysjärjestö WHO arvioi tupakoinnin aiheuttavan noin 8,2 miljoonaa kuolemaa vuosittain.

“Tupakan mainonta on ollut Suomessa kiellettyä 43 vuotta. Nyt on aika kieltää myös henkeä ja terveyttä uhkaavien fossiiliyhtiöiden ja -tuotteiden mainonta”, sanoo mielenosoituksessa mukana oleva aktivisti Hanna Jauhiainen.

Lisää kuvia (Copyright Greenpeace/Matti Matikainen)