Tullin tilastojen mukaan Suomeen on tuotu Venäjältä maakaasua maalis-joulukuussa 2022 455 miljoonalla eurolla. Toukokuussa päättyi putkea pitkin tuodun kaasun tulo, mutta suomalainen valtionyhtiö Gasum on tuonut nesteytettyä maakaasua, LNG:tä, kesäkuusta lähtien edelleen keskimäärin 10,2 miljoonalla eurolla kuukaudessa. Laivaliikenteen seuranta osoittaa, ettei muutosta ole näköpiirissä. Viimeksi tiistaina 21. helmikuuta saapui LNG-lasti Vysotskista Tornioon.

Aktivisti kumiveneessä LNG-aluksen edessä Torniossa. Aktivistin kädessä on kyltti, jossa lukee "STOP FUELLING WAR".
Aktivistit pysäyttivät venäläistä nesteytettyä maakaasua (LNG) kuljettaneen tankkerin Röyttän satamassa Torniossa syyskuussa.

“On häpeällistä, että Suomi toimii Kremlin kaasukauppiaana. Joka kuukausi valtionyhtiö Gasum tuo Suomeen LNG:tä summalla, jolla Venäjän sotakoneisto saa kolme T-80 -panssarivaunua. Suomen on yksipuolisesti kiellettävä venäläisen kaasun tuonti”, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen sanoo.

Tullin tilastot osoittavat LNG:n saapuvan tasaisena virtana Gasumin terminaaleihin Porissa ja Torniossa. Tilastoista voi myös todeta, että sodan alun jälkeen kaasun hinnannousun takia suomalaiset rahoittivat Venäjän sotaa ennennäkemättömällä tavalla. Venäläisen maakaasun tuonnin arvo toukokuussa 2022 oli peräti 603 prosenttia enemmän kuin toukokuussa 2021.

Tilastokeskuksen mukaan nesteytetyn maakaasun tuonnin määrässä ei tapahtunut mitään muutosta sodan alun jälkeen. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin sota alkoi, tuotiin 47 700 tonnia LNG:tä, vuoden kolmannella neljänneksellä edelleen 42 000 tonnia.

Greenpeacen ja CREA:n seuranta osoittavat, ettei mitään muutosta ole tapahtumassa. LNG-tankkeriliikenne on jatkunut tammi- ja helmikuussa entisellään. Sodan vuosipäivän edellä saapui taas LNG-lasti Tornioon tiistaina 21. helmikuuta.

Kaiken kaikkiaan maalis-joulukuussa Suomeen tuotiin yli 1,8 miljardin euron verran fossiilienergiaa Venäjältä, raakaöljyn tuonnin loputtua ennen kaikkea kaasua ja raskasta polttoöljyä.

“Sotaa on nyt käyty vuoden, eikä hallitus ole onnistunut katkaisemaan kaasurahavirtaa Venäjälle eikä oppositiokaan sitä ole äänekkäästi vaatinut. Mitä raakuuksia Ukrainassa vielä pitäisi tapahtua, että sodan rahoittaminen lopetettaisiin ja venäläisten fossiilisten tuonti kiellettäisiin?”  Tiainen sanoo.

Greenpeace vaatii kaiken fossiilisen energian tuonnin lopettamista Venäjältä. Suomessa vaatimus koskee erityisesti Gasumin tuomaa nesteytettyä maakaasua sekä öljytuotteita.

Lisätietoja:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace, puhelin 040 164 8606