Autojen ja lentojen mainonnalla on huomattava vaikutus kasvihuonepäästöihin, arvioi Greenpeacen teettämä ja New Weather Instituten toteuttama tuore, 23. helmikuuta julkaistu selvitys nimeltä Advertising climate chaos: how adverts for cars and flights are fuelling the climate emergency.
Selvityksen enimmäisarvio automainoksista johtuvista maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä oli 572 miljoonaa tonnia vuonna 2019. Samana vuonna lentoliikenteen mainonta lisäsi päästöjä arviolta jopa 34 miljoonaa tonnia.
Selvityksen mukaan pelkästään Euroopassa auto- ja lentomainokset johtivat minimissään 41 miljoonan ja enimmillään 122 miljoonan tonnin päästöihin.
Vertailun vuoksi Suomen päästöt olivat 52,8 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2019.
“Suurten saastuttajien mainonta on bensaa lämpenevän maailman liekkeihin. Helpoin tapa vähentää päästöjä on vähentää ylimääräistä kulutusta, joka aiheutuu mainonnan luomasta lisäkysynnästä. Mainonta pitäisi kieltää saastuttajilta kuten se aikoinaan kiellettiin tupakkayhtiöiltäkin”, sanoo Andrew Simms, toinen New Weather Instituten johtajista ja yksi raportin kirjoittajista.
Suomen Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen toteaa raportin kertovan, että fossiilimainonnan kielto tulisi tarpeeseen:
“Ilmastokriisi on ihmiskunnan suurin haaste ja siksi meidän pitääkin vähentää fossiilituotteiden kysyntää eikä lisätä sitä. Suomalaistenkin mainostoimistojen on aika harkita yhteistyötään ilmastokriisiä kiihdyttävien yritysten kanssa”, Tiainen sanoo.
Hän huomauttaa, että samoilla linjoilla ovat ne yli 450 tutkijaa, jotka tammikuussa vaativat avoimessa kirjeessään mainos- ja viestintätoimistoja lopettamaan fossiiliyritysten markkinoinnin.
Advertising climate chaos: how adverts for cars and flights are fuelling the climate emergency -selvitysraportissa on ensimmäistä kertaa arvioitu, millainen vaikutus autojen ja lentoliikenteen mainonnalla on päästöihin.
Raportin arviot perustuvat julkisiin tietoihin autoalan ja lentoalan CO2-päästöistä, toimialojen mainontaan käyttämistä rahasummista sekä mainostamisen tuottamia voittoja ilmaisevista ROAS-arvoista (Return on Advertising Spend). Ero suurimman ja pienimmän arvion välillä on suuri, sillä selvitysajankohdan tarkkoja ROAS-lukuja ei ollut saatavilla.
Advertising climate chaos -raportti löytyy osoitteesta www.greenpeace.se/carbon-in-ads