Greenpeace Saksan tänään julkistaman kyselyn mukaan 68% saksalaisista vastustaa Fortumin tulevan tytäryhtiö Uniperin uutta Datteln 4 -hiilivoimalaa. Aamulla Datteln 4 -voimalan jäähdytystorniin projisoitiin muun muassa kymmeniä metrejä korkea Suomen lippu sekä Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin kasvot.

“Fortumin uutta hiilivoimalaa eivät halua saksalaisten enemmistö, voimalan asiakkaat eivätkä enenevässä määrin edes sen omistajat, eli me suomalaiset. Ainoat tahot, jotka tätä voimalaa näyttävät nyt ilmastokriisin keskellä haluavan, ovat Uniper ja Fortum”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Greenpeace Saksan teettämässä ja markkinatutkimusyritys Kantarin toteuttamassa selvityksessä kysyttiin 1009 ihmiseltä, onko heidän mielestään oikein, että Datteln 4:n myötä Saksassa otetaan käyttöön uusi hiilivoimala kesällä 2020. 68% saksalaisista vastasi, ettei hiilivoimalan avaaminen ole oikein. Saksalaisten lisäksi Datteln 4 -hiilivoimalaa vastustavat sen asiakkaat, eli RWE ja Deutsche Bahn, jotka ovat pyrkineet sopimuksistaan eroon jopa oikeusteitse.

Saksalaisten katseet ovat nyt kääntyneet Suomeen, sillä Suomen valtio on Fortumin suurin omistaja. Datteln 4 -hiilivoimalan 180 metriseen jäähdytystorniin projisoitiin tänään aamulla kymmeniä metrejä korkea Suomen lippu, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin kasvot sekä ilmastoliikkeen käyttämä Nyt on pakko -slogan.

“Ennen vaaleja kaikki hallituspuolueet sanoivat, että valtion omistajaohjauspolitiikka tuodaan 1,5 asteen polulle. Nyt on korkea aika toteuttaa tuo lupaus – myös Fortumin osalta”, Olli Tiainen sanoo.

Kuvia mielenosoituksesta täällä

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
+35840 164 8606
[email protected]

Lisa Göldner, Greenpeace Germany Climate Expert
+49 151 11633674
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
+35840 751 7957
[email protected]