Greenpeace ja Natur Og Ungdom katsovat, että Norjan hallituksen öljynporausaikeet ovat maan perustuslain vastaisia. Järjestöt vetoavat nyt maan korkeimpaan oikeuteen sen jälkeen, kun Oslon käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tammikuussa.

Öljynporauslautta Songa Enabler Norjassa 27. helmikuuta 2017. @ Jörg Modrow / Greenpeace

Ympäristöjärjestöt haastoivat[1] Norjan hallituksen oikeuteen päätöksistä avata uusia öljynporausalueita Arktikselle, koska katsovat, että tämä on vastoin maan perustuslakia. Perustuslain pykälän 112 mukaan Norjan nykyisillä ja tulevilla kansalaisilla on oikeus turvalliseen ja terveelliseen ympäristöön. Oslon käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tammikuussa. Tänään Greenpeace ja Natur Og Ungdom vetoavat maan korkeimpaan oikeuteen.

“Ilmakehässä on jo nyt liikaa hiilidioksidia, joka  asettaa tulevaisuutemme vaakalaudalle. Kun Norja avaa uusia alueita öljynporaukselle, se kiihdyttää vaarallista ilmastonmuutosta kaikkialla riippumatta siitä, missä öljy poltetaan”, toteaa Norjan Greenpeacen maajohtaja Truls Gulowsen.

Gaute Eiterjord
, Natur Og Ungdom-järjestön 22-vuotias johtaja kommentoi:

“Arktiksen kaltaisten uusien alueiden avaaminen öljynporaukselle on suora hyökkäys nuoria ja tulevia sukupolvia vastaan. Yhtenä maailman rikkaimmista maista Norjan pitäisi olla ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun suunnannäyttäjä.”

Gulowsen jatkaa:

“Kun poliitikot asettavat öljyn ihmisten edelle, heitä on vaadittava vastuuseen. Jos voitamme, miljoonia tynnyrillisiä öljyä voi jäädä maahan. Siksi viemme arktisen öljynporauksen oikeuteen.”

Järjestöt saavuttivat osittaisen voiton tämän vuoden tammikuussa, kun Oslon käräjäoikeus tunnusti kansalaisten ja tulevien sukupolvien oikeuden perustuslaillisen oikeuden terveelliseen ympäristöön[2]. Oikeus katsoi kuitenkin, etteivät arktisten alueiden öljynporausluvat riko näitä oikeuksia. Oikeusoppineet ovat vahvasti kritisoineet tätä päätöksen kohtaa[3]. Vetoomuksessaan Greenpeace ja Natur Og Ungdom esittävät, että käräjäoikeuden tuomio perustuu todisteiden puutteelliseen arviointiin ja lain väärään tulkintaan sekä soveltamiseen. Vain muutamalle oikeusjutulle annetaan vuosittain Norjassa lupa haastaa käräjäoikeuden päätöksiä suoraan korkeimmassa oikeudessa.

Cathrine Hambro
, yksi ympäristöjärjestöjä edustavista asianajajista, kommentoi:

“Sillä, missä öljyä poltetaan, ei pitäisi olla merkitystä. Niin kauan kuin öljynetsinnän tulokset vaikuttavat Norjan kansalaisten ympäristöoikeuksiin, on selvää, että perustuslain mukaan Norjan valtio on vastuussa näistä vaikutuksista.”
Yli 522 000 ihmistä eri puolilta maailmaa on lisännyt nimensä  Greenpeacen ja Natur og Ungdomin nostaman oikeusjutun todistusaineistoon.

Taustatietoa:
[1] http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/Historiallinen-oikeusjuttu-arktista-oljynporausta-vastaan-etenee-kasittelyyn/
[2] http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/Norjassa-karajaoikeus-tunnusti-oikeuden-terveelliseen-ymparistoon/
[3] Norjaksi
https://morgenbladet.no/ideer/2018/01/dommen-i-klimasoksmalet
https://www.aftenposten.no/norge/i/e1PzwQ/Jusprofessor-om-klimadommen–Det-blir-som-a-si-at-vi-ikke-er-ansvarlige-for-skadene-om-vi-sender-opp-en-rakett-og-den-lander-i-et-annet-land
Yhteystiedot:
Laura Meller, Arktis-asiantuntija, Greenpeace Norden (Suomessa)
+358 40 180 3322, [email protected]

Truls Gulowsen, Norjan maajohtaja, Greenpeace Norden (englanniksi ja norjaksi):
+47 901 07 904, [email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace Norden (Suomessa),
+358 40 160 1527, [email protected]