Dubai, Arabiemiirikunnat – Tänään alkavan YK:n ilmastokokouksen (COP28) yllä leijuu kysymys siitä, kuuntelevatko hallitukset viimein voimistuvia vaatimuksia luopua fossiilisista polttoaineista ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden toteuttamisesta.
Kuluva vuosi tulee olemaan mittaushistorian lämpimin ja ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat nyt yhä voimakkaammin eri puolilla maailmaa. Ilmastokokouksen alla on kuitenkin rohkaisevaa se, että ratkaisut ilmastokriisiin ovat maailman valtioiden ulottuvilla – ja ne ovat edullisempia kuin koskaan aiemmin. Kysymys ei ole enää siitä, miten, vaan milloin. Valtioilla ja yrityksillä, jotka ovat vakavissaan asumiskelpoisen planeetan suhteen, on työkalut tarpeellisten ilmastotoimien toteuttamiseen. COP28:n on päästävä sopuun fossiilisten polttoaineiden aikakauden päättymisestä:
- Ilmastokokouksen on saavutettava osallistujamaiden tinkimätön sitoutuminen oikeudenmukaiseen ja nopeaan kaikkien fossiilisten polttoaineiden vaiheittaiseen poistamiseen, sekä päätös uusien hiili-, öljy- ja kaasuhakkeiden välittömästä lopettamisesta.
- Ensimmäisen globaalin tilannekatsauksen (GST), eli yhteenvedon siitä, miten Pariisin sopimuksen saavuttamisessa on maailmanlaajuisesti onnistuttu, on käynnistettävä kaikilla yhteiskuntien tasoilla kattavat muutokset. Näin varmistetaan, että maapallon lämpötilan nousu pysyy 1,5ºC:ssa ja kasvaviin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin vastataan oikeudenmukaisesti.
- Kokouksessa on saatava aikaan uskottava rahoituspaketti, joka vastaa kasvaviin tarpeisiin. Sen on sisällettävä uuden menetys- ja vahinkorahaston käynnistäminen. Eniten päästöjä tuottaneiden ja tuottavien maiden tulee maksaa aiheuttamistaan vahingoista.
Kaisa Kosonen, Greenpeacen kansainvälisen COP28-valtuuskunnan johtaja:
”Tämä on todella ainutlaatuinen hetki. Ratkaisut ovat jo olemassa, ja ne ovat suurempia ja edullisempia kuin koskaan ennen. Fossiiliset polttoaineet voidaan korvata, mutta se ei tapahdu tarpeeksi nopeasti, elleivät hallitukset sovi öljyn, hiilen ja kaasun jäämisestä historiaan. Tämä ilmastokokous voi olla käännekohta, jossa hallitukset toimivat tieteen perusteella, sitoutuvat suojelemaan omia kansalaisiaan ja sopivat fossiilisista polttoaineista irtautumisesta.”
Lue Greenpeace Internationalin vaatimukset ilmastokokoukselle
Kuuntele Luonnon tietotoimisto -podcastin ilmastokokousjakso, vieraina Greenpeacen kansainvälisen valtuuskunnan johtaja Kaisa Kosonen ja luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntija Hanna Aho.
Lisätiedot ja haastattelut
Kaisa Kosonen, Greenpeacen kansainvälisen COP28-valtuuskunnan johtaja(paikalla Dubaissa)
+358 50 368 84 88
[email protected]
Touko Sipiläinen, Greenpeacen maajohtaja
044 239 44 04
[email protected]
Juuso Janhunen, tiedottaja
040 481 55 41
[email protected]