Euroopan parlamentti on tänään äänestänyt EU:n uusiutuvan energian direktiivin tavoitteiden nostamisesta 35 prosenttiin kokonaiskulutuksesta vuoteen 2030 mennessä. Ennusteiden mukaan nykyinen, Euroopan neuvoston ja komission tukema 27 prosentin tavoite on liian matala tukeakseen EU:n sitoumusta Pariisin ilmastosopimukseen, joka pyrkii rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen.

Hakkuuaukea Kiltjärnen-järven seudulla Länsi-Norrlannissa Ruotsissa syyskuussa 2017. @Greenpeace/Edward Beskow

Euroopan parlamentti vahvisti myös samalla tukensa haitalliselle bioenergialle. Parlamentin ehdotus sallisi jäsenmaiden polttaa esimerkiksi kokonaisia puita osana uusiutuvaa energiantuotantoa. Suomi ja Ruotsi ovat aktiivisesti ajaneet metsien hyväksikäyttöä osana uusiutuvan energian tuotantotavoitteita, vastoin tutkijoiden näkemyksiä, että metsien polttaminen tulee merkittävästi lisäämään päästöjä vuosikymmeniksi. Greenpeace vastustaa Suomen ja Ruotsin toimintaa.

“Suomen ja Ruotsin ajama runkopuiden ja kantojen käyttö osana uusiutuvaa energiantuotantoa on täysin vastuutonta, ja tarkoittaa käytännössä lisääntyvää metsien polttamista. Vaarallisen ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii metsien hiilinielujen ja hiilivarastojen kasvattamista, mutta nyt EU:n tavoitteet toimivat tätä vastaan”, Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki toteaa.Euroopan neuvoston, parlamentin ja komission väliset kolmikantaneuvottelut uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamisesta jatkuvat lähikuukausina. Greenpeacen mielestä tavoitteisiin on päästävä aidosti uusiutuvia ratkaisuja, kuten maalämpö-, tuuli- ja aurinkoenergiaa käyttämällä. Lisäksi Euroopan kansalaisille on annettava oikeus tuottaa itse energiaa ja myydä mahdollinen ylijäämä sekä sähkö- että lämpöverkkoon.

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, 050 582 1107

Olli Tiainen, kampanjavastaava, Greenpeace Norden, 040 164 8606
Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace Norden, 040 160 1527