Metsäpalo Amazonin sademetsässä. Joka puolella näkyy liekkejä, mutta kuvassa on myös hieman pystyssä olevia puita.

Amazonin sademetsässä oli elokuussa eniten laittomia metsäpaloja sitten vuoden 2010. Paloja oli 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, vaikka Brasilian hallitus on kieltänyt palojen sytyttämisen.

”Olen seurannut Amazonin metsäpaloja yli kymmenen vuoden ajan, enkä ole koskaan nähnyt näin suurta tuhoa ja valtavaa määrää savua”, sanoo Brasilian Greenpeacen tiedottaja Rômulo Batista. ”Lensimme juuri palavan alueen yli, joka oli kooltaan 8000 hehtaaria, eli noin 11 000 jalkapallokenttää. Se on suurin metsäkatoalue viimeisimmän vuoden ajalta.”

Amazonin sademetsästä löytyi tämän vuoden elokuussa 33 116 palopesäkettä Brasilian kansallisen avaruustutkimusinstituutti INPE:n mukaan. Metsää on poltettu tänä vuonna eniten 12 vuoteen, vaikka Brasilian hallitus on kieltänyt palojen sytyttämisen Amazonilla. Palot tuhoavat Amazonin sademetsän monimuotoisuutta ja ovat terveysriski paikallisille asukkaille, sillä alueen kaupungit täyttyvät paloista aiheutuvasta savusta.

Palopesäkkeitä on ollut tämän vuoden tammikuusta elokuuhun 16,7 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoden vastaavan ajanjaksoon. Määrä on korkein sitten vuoden 2019. 43 prosenttia kaikista paloista havaittiin kymmenessä kunnassa, joista viisi sijaitsee Amazonin eteläisellä alueella, eli niin sanotulla AMACRO-alueella, jolla maatalous kiihdyttää metsäkatoa. 13,8 prosenttia paloista havaittiin suojelualueilla, 5,9 prosenttia alkuperäiskansojen mailla ja 25 prosenttia valtion mailla, mikä viittaa lisääntyviin maankaappauksiin alueella.

”Brasilian päättäjät eivät edes yritä pysäyttää Amazonin sademetsän tuhoa ja estää ympäristörikoksia. Sen sijaan he luovat jatkuvasti uusia metsäkatoa kiihdyttäviä lakiehdotuksia, jotka mahdollistavat valtion maiden kaappaamisen ja lisäävät väkivaltaa Amazonilla. Brasilia ei tarvitse lisää Amazonin tuhoa, vaan politiikkaa, joka torjuu metsäkatoa, metsäpaloja ja maankaappauksia, ja puolustaa alkuperäiskansojen ja paikallisten yhteisöjen elämää”, Rômulo Batista sanoo.

Uusia kuvia Amazonin metsäpaloista elokuussa 2022

Lisätiedot:

Brasilian Greenpeacen mediakeskus: [email protected], +55 92 9480-3580
Diego Gonzaga, Greenpeace International, [email protected], +1 415 527 9440