Oikeutta ilmastolle, turvaa metsille
Suomen ensimmäisessä ilmasto-oikeudenkäynnissä vaadimme, että ilmastolakia noudatetaan ja lain edellyttämiin lisätoimiin ryhdytään. Tule mukaan tekemään historiaa!
{{counter}}
{{blockData.counterGoalValue}}
Anna äänesi ilmasto-oikeudelle
Hiilinielut ovat romahtaneet, eikä Suomi noudata ilmastolakiaan tilanteen korjaamiseksi. Valtion toimettomuus vaarantaa metsämme, ilmastomme ja hyvinvointimme. Tule mukaan tekemään historiaa ja tue Suomen ensimmäistä ilmasto-oikeudenkäyntiä.
Allekirjoittamalla tuet ilmasto-oikeudenkäyntiä, ja suostut siihen, että pidämme sinut ajan tasalla oikeudenkäynnin etenemisestä ja muusta ympäristötyöstämme. Allekirjoittamalla hyväksyt myös tietosuojakäytäntömme.
{{counter}}
{{blockData.counterGoalValue}}
Välittävätkö ystäväsi myös metsistä?
Pyydä heidät mukaan!🌲
Pari puuta ei tee metsää, emmekä mekään voi muuttaa maailmaa ilman suurta joukkoa luonnonpuolustajia. Jaa vetoomus ystävillesi ja pyydä heidät mukaan!
Mahdollista vahva ja näkyvä kampanja.
Greenpeace on täysin riippumaton järjestö. Voimme toteuttaa vahvan ja näkyvän kampanjan vain tavallisten ihmisten tuen ansiosta. Lahjoita!
Mikä ilmasto-oikeudenkäynti?
Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat jättäneet korkeimpaan hallinto-oikeuteen hallintovalituksen, sillä pidämme valtioneuvoston päätöstä ilmastovuosikertomuksesta lainvastaisena. Toisin kuin ilmastolaissa edellytetään, hallitus, ei ole kartoittanut vuosikertomuksessa lisätoimien tarvetta, jonka metsien hiilinielun romahtaminen synnyttää. Käytännössä vaadimme, että päätös perutaan ja palautetaan uuteen valmisteluun, jonka myötä lisätoimien tarve voidaan kartoittaa ja lisätoimimenettely käynnistää.

Oikeusjutulle on perusteet Suomen omassa, juuri päivitetyssä ilmastolaissa. Suomi on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja hiilinegatiivinen sen jälkeen. Tämä tavoite on kirjattu lakiin. Ilmastolaki velvoittaa viranomaisia suunnittelemaan ja seuraamaan toimia, joilla Suomi pääsee tavoitteisiinsa. Sama laki velvoittaa myös päivittämään ilmastopolitiikan suuntaa ja päättämään tarvittavista lisätoimista, jos seuranta osoittaa, etteivät nykytoimet riitä.
Nyt näin ei ole toimittu, kun kyseessä on hiilinielujen pelastaminen. Hiilinielujen romahtaminen taas johtuu pitkälti ylimitoitetuista hakkuista. Toisin sanoen: ilmastolakia on mielestämme laiminlyöty, koska valtion suunnitelmissa ja niiden seurannassa ei esitetä tarpeeksi tekoja, joilla ilmastotavoitteet saavutetaan.
Fossiilipäästöt ovat Suomessa tulleet jo hyvää vauhtia alas ja päästöjen lasku jatkuu, mutta ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että myös maankäyttöön ja metsiin liittyvät alat tekevät oman osansa. Odotukset eivät ole kohtuuttomat: nielun tulisi vain saavuttaa taso, jolla se on 1990-2018 keskimäärin ollut.

Kyse on loppujen lopuksi siitä, millaista hiilinielupolitiikkaa Suomessa tehdään: annetaanko hakkuiden jatkua entisellään ja odotellaan miljardien eurojen laskua yhteiskunnalle, mikä ilmastolain rinnalla kulkevan EU-velvoitteen karkaamisesta voi seurata, vai varmistetaanko, että upeat metsämme toimivat ilmastokriisin ehkäisijöinä myös jatkossa.
Tue ilmasto-oikeudenkäyntiä!