A zöld szervezet javaslatcsomagban foglalta össze terveit a Fővárosi Önkormányzatnak

Budapest, 2020. január 22. – A Greenpeace ma átadta javaslatcsomagját a Fővárosnak, amelyből kiderül, a környezetvédő szervezet szerint hogyan tehető Budapest élhető, klímabarát várossá 2030-ra. [1] Egészséges levegő, radikálisan lecsökkentett autóforgalom, tiszta közösségi közlekedés, autómentes rakpartok, új közpark, energiahatékony épületek és megújulók használata szerepel többek között az elérendő célok között. A Greenpeace ütemtervet is javasol ahhoz, miként lehetne ezeket 5-10 éven belül elérni. A városvezetés egy hónap múlva ígért válaszokat a környezetvédő szervezetnek.

Járdány Bence / Greenpeace

Az emberiség korábban soha nem látott kihívással néz szembe: a klíma- és ökológia válság az emberiség életfeltételeit fenyegeti, mely megköveteli azt, hogy minden – egyéni, települési, nemzeti, globális – szinten mihamarabb érdemi intézkedéseket hajtsunk végre. A városoknak különösen nagy szerep jut a klímavédelemben mind a kibocsátáscsökkentés, mind az alkalmazkodás terén, hiszen a Föld lakosságának többsége már ma is városlakó, és ez a trend csak tovább fog nőni a jövőben. Optimizmusra ad okot, hogy a Föld 1260, mintegy 798 millió lakóját képviselő települési, helyi vagy nemzeti kormányzat hirdetett már klímavészhelyzetet, felismerve felelősségét a klímavédelemben. A sorban megannyi más magyar várossal Budapest is ott van.

Ahhoz, hogy a magyar főváros a klímaválság közepette is élhető maradjon, a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte azokat az érdemi intézkedéseket, amelyeket az elkövetkező 5-10 évben meg kell hozni. Jó hír, hogy a klímavédelmi lépések egyúttal tisztábbá, zöldebbé, egészségesebbé és biztonságosabbá is teszik Budapestet.

A 2040-es karbonsemlegességi cél jegyében a zöld szervezet legkésőbb 2021-től csak a legmagasabb energetikai besorolású épületek építését engedélyezné, korszerűsítené a távhőt, és zöld szociális fűtési támogatási programokat vezetne be, hogy a megújulók megfelelően terjedeni tudjanak. A tiszta levegő érdekében már 2020-tól elkezdenék a legszennyezőbb járművek kitiltását, 2028-tól már nem lehetne forgalomba hozni belső égésű motoros járműveket, már idén büntetnék az álló járművek motorjának járatását; javítanák az agglomerációs közlekedést, nagymértékben fejlesztenék a tiszta közösségi közlekedési megoldásokat, valamint népszerűsítenék a járműmegosztást és a kerékpáros közlekedést. 2030-ra fás ligeteket alakítanának ki mindkét rakpart belvárosi szakaszán, új közparkot hoznának létre, és védelmet adnának a főváros területén található erdőknek. A mérgező ipartelepeket felszámolnák, bevezetnék a komposztálást, és fellépnének a hulladékmegelőzés érdekében. A város ellenállóképességének fokozására Klímavédelmi Irodát hoznának létre, mely gondoskodna arról, hogy mind a lakosság, mind az intézmények, mind az infrastruktúra ellen tudjon állni az éghajlatváltozással egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárási viszonyoknak, a hőhullámoknak, villámárvizeknek, aszályoknak.

„A városvezetés nyitottan állt javaslatainkhoz, de igazán majd a tettek mutatják meg a valódi klímavédelmi elköteleződést. Jó néhány területen elég a politikai szándék, de az esetek többségében jogszabálymódosítások, illetve pénzügyi források kellenek az érdemi lépésekhez, és szükség van a kerületekkel, valamint a kormánnyal való együttműködésre is. Bízunk abban, hogy a cél közös, és a településszintű klímavédelmi intézkedéseket az állam is segíteni fogja“ – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace egy hónap múlva ismét találkozni fog Budapest városvezetésével. A Főváros vezetése addigra ígérte, hogy a Greenpeace javaslatcsomagját megvitatja, és felvázolja, milyen intézkedéseket tudnak vállalni az elkövetkező években.

A Greenpeace rövidesen felkeresi más magyar nagyvárosok és a budapesti kerületek vezetőit is, hiszen a klímaváltozás elleni fellépés és a megváltozott éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás minden település vezetőjének sürgető feladata.

Jegyzetek:
[1] A Greenpeace javaslatcsomagja:
https://www.greenpeace.org/hungary/elheto-klimabarat-budapest-2030/

Korábbi anyagok a témában:
11 pont a zöldterületekért:
https://www.greenpeace.org/hungary/cselekedj/vedd-meg-a-varosi-fakat-es-parkokat/tizenegy-pont-egy-elhetobb-varosert/

Tiszta levegőt kampány:
– https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/3733/greenpeace-aktivistak-a-budapesti-szabadsag-szobor-tetejen/
https://hu.greenpeace.org/tiszta-levegot/iskolai-levegoszennyezes-meresek/
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/4192/az-iskolak-kornyeken-kulonosen-veszelyes-lehet-a-gyerekekre-a-rossz-levego/
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/5861/egeszsegtelen-a-levego-az-iskolak-kornyeken-derul-ki-a-greenpeace-friss-mereseibol/
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/5665/kockazatos-a-legszennyezettseg-a-korhazaknal/
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/4437/a-tiszta-levego-nem-luxus-hanem-alapveto-emberi-jog/

A Greenpeace követelései a fővárosi polgármester-jelöltektől az Önkormányzati választások előtt: https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/5511/klimavedelmi-es-levegotisztasagi-vallalasokat-kovetel-a-greenpeace-a-fopolgarmester-jeloltektol/