Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

Jeg heter Emil og er en svensk langrennsløper. I dag åpnet skisesongen på Beitostølen. Selv om jeg egentlig la opp som profesjonell langrennsløper i 2021, gjorde jeg noe ingen ventet av meg: Jeg stilte til start til sprinten i dag, med Greenpeace som min lagkamerat.

Hvorfor? Hele arrangementet var gjennomsponset av Equinor, med plakater for oljeselskapet langs hele løypa. Sammen med Greenpeace gikk jeg til aksjon for en sak som er viktig for meg. Jeg konfronterte Equinor fordi de spiller en stor rolle i å smelte snøen vi trenger for å stå på ski. Da jeg kom i mål, holdt jeg opp et banner med teksten “Stopp Equinor, morgendagen smelter”, som et svar på Equinors “Morgendagens helter”-kampanje.

Samtidig fikk jeg støtte fra Greenpeace-aktivister, som dekket til Equinors reklameplakater i målområdet med egne “Morgendagen smelter”-bannere.

Klimakrisen er den største trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er den største årsaken til klimakrisen. Vintrene blir kortere, og vi ser morgendagen smelte foran øynene våre. For meg som skiløper er det en selvfølge å konfrontere Equinor, som er et av selskapene som har mest ansvar for at det ikke var et fnugg av naturlig snø på Beitostølen i år. 

Det er synd at Skiforbundet lar seg bruke i Equinors lobbykampanje, når Equinor utgjør en eksistensiell trussel mot hele skiidretten. Derfor var ikke dagens aksjon en demonstrasjon mot skiidretten. Tvert imot! 

Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

Det må kanskje en svenske til for å peke på den norske dobbeltmoralen i å påstå at man tar klimaproblemet seriøst, og samtidig lar statens oljeselskap bruke vintersport som en PR-strategi. Men det er heldigvis ikke for sent å stoppe sportsvaskingen og grønnvaskingen  og vinne racet mot klimaendringene. 

Emil Johansson Kringstad, langrennsløper og snøelsker