I snart halvannen uke har jeg vært ombord på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise. Skipet befinner seg ved Svalbard, kanskje det stedet i verden hvor klimaendringene virker hurtigst. I april har gjennomsnittstemperaturen ligget over 8 grader over normalen. Det er skremmende. Folk jeg har snakket med i Longyearbyen sier at klimaet ikke er til å kjenne igjen.

Det er også nettopp derfor vi er her. For å sette fokus på klimaendringene, og hvordan havet påvirkes av dem. På skipet forbereder vi oss nå på å ta imot et forskerteam, som vi skal ta med ut i iskantsonen i Framstredet. Målet til forskerne er å øke forståelse av denne unike tiden på året, når isen smelter og frigjør masse næring til livet i havet – fra de minste dyrene som fytoplankton til de største hvalene. Samtidig som jeg ser frem til tiden med forskerne ombord, sitter jeg også med en klump i magen. Jeg gruer meg nemlig til å forstå mer om hvordan klimaendringene påvirker dette sårbare livet. 

Håp for havet

Til tross for at temperaturøkning, havforsuring og endret kjemi i havet bare er noen av truslene klimaendringene fører med seg nekter jeg å gi opp. Forskerne sier nemlig at vi kan verne om livet i havet. Løsningen er til og med ganske enkel – ved å verne minst 30 prosent av havet innen 2030, kan vi sikre havet for framtiden. Vi har til og med fått laget en rapport med et forslag til hvilke havområder som skal vernes i internasjonalt farvann. På dette interaktive kartet kan du se hvilke områder det er.  

At løsningen er enkel, betyr dessverre ikke at veien til å beskytte hvaler, fisk, korallrev og skilpadder er enkel. Men du kan være med å bidra. Skriv under på denne underskriftskampanjen, og si ifra til Erna Solberg at hun må øke innsatsen for å ta vare på havet. Det forhandles nå nemlig om en global hav-avtale i FN, og livet i havet trenger at Norge går foran i kampen for å beskytte havet.

Halvard Raavand, havrådgiver i Greenpeace