Onsdag morgen kunne mennesker 25 byer over hele verden våkne til sannheten om oljebransjen. «Klimakrise – sponset av Equinor», «Climate Emergency – proudly brought to you by Chevron» og «Their time is up» var blant plakatene trykket opp for en verdensomspennende aksjonsdag mot oljeindustrien.

Vi har sett ekstremvær både i inn- og utland i form av varmerekorder, flom og jordskred. Samtidig er vi også vitne til en industri som sakte, men sikkert brenner opp jordkloden.

Så sent som i vår ga Olje- og energidepartementet ut rekordmange oljelisenser. Oljeminister Kjell Børge Freiberg var glad fordi vi kan fortsette med den skitne industrien i mange tiår framover.

Men vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå målene i Paris-avtalen. Mange andre land har satt seg mål om å bli klimanøytrale innen et bestemt antall år, og New Zealand har til og med satt en stopper for oljeleting til havs, fordi de skal bli karbonnøytrale.

Her hjemme virker det som om Equinor og regjeringen ignorerer både andre lands ambisjoner, Paris-avtalen og ansvaret vi har som et av verdens rikeste land.

Det er trist å bevitne. Samtidig gjør det jobben vi gjør enda viktigere, og vi kommer til å fortelle sannheten om Equinor så lenge vi må.

Klimaendringene sponses av Equinor og oljeindustrien, og det må de snart ta innover seg.

1) Bli med og kjemp mot oljeindustrien sammen med oss, og signer her!

2) Les mer om de globale aksjonene her.