Andreas Randøy (midten) er aktivist og fagrådgiver i Greenpeace Norge. Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

ONS er en av verdens største oljekonferanser. Et av høydepunktene på ONS er Equinors hagefest. Her samles vanligvis hundrevis av oljelobbyister, direktører, journalister og politikere for en god fest.

Vanligvis. For da den feststemte oljegjengen var samlet utenfor Equinor-kontoret på Forus utenfor Stavanger i forrige uke var jeg isteden med på å sette en stopper for oljefesten. 

Noen minutter etter at gjestene var begynt å bevege seg innover, løp jeg sammen med en gjeng Greenpeace-aktivister mot inngangen. Vekterne og festdeltakerne ble overrasket. De forsøkte å stanse oss, men på et minutts tid greide vi å blokkere inngangen ved å feste sugekopper til veggene og lenke oss fast til dem. Og det hele skjedde mens storbandet ved inngangspartiet var i full sving. The show must go on. 

Aktivistene lenket seg til Equinors fasade og sperret hovedinngangen til oljefesten. Blokaden holdt i over en og en halv time. Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

Men med oss lenka fast fikk de dresskledde direktørene bare stå på utsida. 

“Stopp oljefesten! Stopp Wisting!” ropte vi.

Takket være blokaden vår ble flertallet av de rundt 800 oljefestgjestene stående utenfor og vente. Mange valgte å dra hjem. Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

Gjengen utenfor er blant menneskene på jorda som har aller mest makt og innflytelse over jordas framtid. Det er de som bestemmer om Equinor satser fossilt eller fornybart. Det er de som bestemmer om Wisting-feltet i Arktis blir en realitet eller ikke. Det er de som bruker flerfoldige millioner på å påvirke politikerne til å gjøre som de vil. Blant annet ved hjelp av fester som dette. 

Dagens miljøtilstand gir dem ingenting å feire. Når jeg skriver dette står en tredjedel av Pakistan under vann. Slike humanitære kriser vil det bare bli flere av. Min framtid står i fare. På grunn av grådigheten til fossilindustrien står menneskeheten overfor vanvittige klimautfordringer. 

Og hva er Equinor sitt svar på det hele? Å bygge ut oljefeltet Wisting – verdens nordligste oljefelt. 

Dette er ikke tida for en oljefest. Dette er ikke tida for ny, forurensende oljeboring nærmere iskantsonen enn noensinne før, stikk i strid med klimamålene. 

Derfor aksjonerte jeg mot Equinor sin hagefest. Men kampen mot Wisting er på ingen måte over. Akkurat nå diskuterer politikerne om Equinor skal få viljen sin, eller om den sårbare naturen i Arktis skal få ligge i fred. Jeg håper du støtter oss i å sikre det siste. For å få mest mulig makt bak kravet vårt til politikerne, trenger vi din underskrift.