Det danske Stortinget, Folketinget, besluttet i natt og stanse alle fremtidige lisensrunder og produksjonslisenser for ny olje- og gassleting i Nordsjøen. De danske folkevalgte besluttet også å sette en sluttdato for eksisterende olje- og gassproduksjon til 2050. 

At Danmark, en stor oljeprodusent i EU, har besluttet både stans i nye oljelisenser og satt en sluttdato for oljeproduksjon er en milepæl i kampen for å fase ut forurensende fossil energi. Den politiske enigheten i danskenes Folketing inkluderer også en plan for en rettferdig omstilling av arbeidstakerne som blir påvirket av beslutningen.

– Som en av de største oljeprodusentene i EU og som et av verdens rikeste land har Danmark et ansvar for å stanse letingen etter ny olje. Det sender også et tydelig signal til verden om at Parisavtalen må oppfylles. Danmark er et lite land, men har potensial for å bane vei for en omstilling til bærekraftig, fornybar energi sier Helen Hagel, leder for klima- og miljøpolitikk i Greenpeace Danmark.

Danmarks klimaminister sa i etterkant av beslutningen at han håper dette vil inspirere andre land til å følge etter. 

– Norge burde selvfølgelig gjøre som danskene. Stanser vi tildelingen av nye, norske oljelisenser kan også Norge være med å vise vei for at verden skal nå Parisavtalen. Samtidig har vi en unik mulighet til å investere i en grønn og rettferdig omstilling, som sikrer arbeid til de som i dag jobber i oljeindustrien sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Bakgrunn – oljeproduksjon i den danske delen av Nordsjøen

  • I over 80 har Danmark tillatt leting etter olje og gass i Nordsjøen, og har siden 1972 produsert olje og gass.
  • I den danske delen av Nordsjøen er det 55 utvinningsplattformer fordelt på 20 oljefelt. Den største aktøren er oljeselskapet Total, som har ansvar for produksjonen på 15 av disse oljefeltene.
  • I 2019 produserte Danmark 103.000 fat olje om dagen, og var med det EUs nest største oljeprodusent etter Storbritannia. I 2019 produserte Danmark også 3,2 millioner kubikkmeter fossil gass.

I august i år var Greenpeace-skipet Rainbow Warrior i Nordsjøen for å protestere mot nye lisensrunder til oljeindustrien i Danmark. Fire aktivister svømte da fra skipet og til en av Totals oljeplattformer. På plattformen slo aktivistene leir for å protestere mot ny oljeutvinning i Nordsjøen. Her finner du bilder.

LES OGSÅ: «Norsk olje er miljøvennlig» og ni andre oljemyter
LES OGSÅ: Valget 2021: Norge må stanse leting etter ny olje og gass