Instagram-filter får Equinor-logoen til å "dryppe olje".
Et nytt Instagram-filter får Equinor-logoen til å se ut som om det drypper olje. Her utenfor Equinors hovedkontor.

Vi i Greenpeace har laget et Instagram-filter som avslører sannheten om Equinor. Når du bruker filteret, begynner Equinors logo å dryppe av olje!

Bruk filteret på en Equinor-logo

Hjelp oss å spre sannheten om Equinor. Slik bruker du det nye Instagram-filteret:

  1. Åpne denne lenken i mobilen
  2. Finn en Equinor-logo, enten fysisk eller digitalt. Beveg kameraet ditt over logoen og se at den begynner å dryppe olje.
  3. Film og del videoen din og tagg @equinor og @greenpeacenorge

Tips: Lenken må åpnes i mobilen med Instagram-appen installert. Filteret kan lese de fleste Equinor-logoer som filmes på kort avstand. Klarer ikke filteret å lese av logoen med en gang, kan det hjelpe å bevege kameraet litt, eller gå nærmere logoen.

Husk å dele videoen og tagge @equinor og @greenpeacenorge, så vi kan dele den videre!

Viser sannheten om Equinor

Hvorfor har vi laget dette Instagram-filteret? Equinor er eksperter på grønnvasking. I 2018 endret Statoil navn til Equinor. Navnebyttet skulle signalisere at de skulle gå fra å være et oljeselskap til å bli et “bredt energiselskap” som balanserer verdens behov for fossil energi med en omstilling til fornybar energi.

Men sannheten er en helt annen:

  • Over 99 prosent av energien som Equinor produserte i 2022, var fossil
  • Hvis Equinor får det som de vil, kommer de til å øke produksjonen med 3 prosent i 2023, og fortsette å øke produksjonen fram til 2026.

Selskapet er involvert i svært forurensende aktiviteter rundt om i verden. De vil blant annet lete etter olje utenfor den sårbare argentinske kysten, og fikk nylig godkjennelse for det svært kontroversielle olje- og gassfeltet Rosebank i Storbritannia. Feltet er planlagt å produsere olje helt fram til 2051.

En ny rapport fra Greenpeace avslører spriket mellom Equinors grønnvaskingskampanjer og selskapets storsatsing på mer olje og gass:

Med det nye Instagram-filteret viser vi Equinors sanne natur. Vi ber selskapet om å faktisk handle i møtet med klimakrisen og de forferdelige konsekvensene som klimaendringene har for mennesker og natur over hele verden. Framfor å legge millioner på flotte reklame- og grønnvaskingskampanjer må selskapet ta grep og omstille seg raskt.

Test Instagram-filteret:

Skjermdump av Greenpeace Norges Instagram-konto og Equinor-filteret.