
– Hvordan sover du om natta, Anders Opedal, administrerende direktør i Equinor? sier Greenpeace-leder Frode Pleym og ser utover i salen på Equinors generalforsamling i Stavanger.
– Jeg spør fordi Equinor bidrar til den ulovlige okkupasjonen av Palestina, fortsetter han i talen.
Femmet forslag på Equinors generalforsamling 2025
Greenpeace fremmet onsdag et aksjonærforslag på Equinors generalforsamling, med støtte fra Amnesty International Norge. Greenpeace krever at Equinor skjerper reglene for hvem de samarbeider med.
– Det er hårreisende at Equinors partnerskap fortsatt finansierer folkerettsbrudd i Palestina, sier Greenpeace-lederen.
Organisasjonene krever at oljeselskapet gjennomgår sine rutiner for å vurdere forretningspartnere, og retter spesielt kritikk mot samarbeidet med Ithaca Energy, et datterselskap av israelske Delek Group.
– Krig og konflikt er ubehagelig, det er utrolig at et selskap som Equinor benekter at de har en forbindelse til Delek Group, sier Bergdis Joélsdóttir, leder for politikk og samfunn i Amnesty International Norge.

Equinors Rosebank-samarbeid med israelsk-eide Ithaca vil bidra til okkupasjonen av Palestina. Det kan vi ikke akseptere – send en e-post til Equinor-styret nå.
Vær medSvartelistet for virksomhet i israelske bosettinger i Palestina
Equinor, majoritetseid av den norske staten, samarbeider med oljeselskapet Ithaca Energy på oljefeltet Rosebank. Ithaca Energy eies av et av Israels største energiselskaper, Delek Group. Dette betyr at mye av pengene Equinor og Ithaca tjener sammen på Rosebank-feltet, til slutt havner hos Delek. Ithacas årsrapport for 2024 viser at selskapet sender 250 millioner dollar – ca 2,75 milliarder kroner til Delek.
Både KLP og Oljefondet har utestengt Delek Group, og selskapet er svartelistet av FN fordi det støtter ulovlige israelske bosettinger på okkupert palestinsk land – noe som bryter med internasjonal rett. I tillegg kjøper det israelske militæret drivstoff fra Delek for milliarder, og dette drivstoffet kan brukes i militære kjøretøy som stridsvogner.
Det betyr at norske oljepenger, gjennom Equinors samarbeid, kan ende opp med å støtte både brudd på folkeretten og det israelske militæret.
– Equinor bør ta sitt ansvar som statseid selskap på alvor og stoppe samarbeid som bidrar til brudd på menneskerettighetene, sier Pleym.
Equinor har avvist kritikken og hevder at samarbeidet med Ithaca Energy er uproblematisk. Greenpeace og Amnesty er derimot enige om at Equinor har et særlig ansvar for å følge myndighetenes egne retningslinjer, som fraråder handel og samarbeid som bidrar til okkupasjonen.