Protest in Lubmin against Gas Imports from Russia.
En Greenpeace-aktivist protesterer ved gassledningen Nord Stream 1 for å stanse importen av russisk gass til Tyskland. På banneret står det «Stop Gas! End War!».

I november avslørte tyske medier at oljeselskapet Wintershall Dea har levert gasskondensat til Russland, som med stor sannsynlighet har gått til russiske kampfly sine bombinger i Ukraina. Nå krever Greenpeace at selskapet ikke får nye oljelisenser i Norge, og at selskapet kastes ut av Norge.


– Vi kan ikke ha det sånn at oljeselskaper som selger flybensin til det russiske flyvåpenet og dermed muliggjør den russiske terrorbombingen i Ukraina får produsere olje i Norge. Nå krever vi at Wintershall i stedet for å få flere oljelisenser i Norge heller kastes ut av norsk sokkel, sier Halvard Raavand, rådgiver i Greenpeace Norge.

I november avslørte de tyske mediene Der Spiegel og ZDF at det tyske oljeselskapet Wintershall Dea har solgt gasskondensat til det russiske oljeselskapet Gazprom. Ifølge de tyske mediene skal denne gasskondensaten ha blitt brukt til flybensin som ble levert russiske flybaser i forkant av angrepet på blant annet teateret i Mariupol i mars. Wintershall Dea er også et av veldig få oljeselskaper som ikke har trukket seg ut fra Russland, etter den russiske invasjonen i Ukraina.

Wintershall Dea har gått ut og benektet påstandene som har kommet i Tyskland. Selskapet er deleid av investeringsselskapet LetterOne, som har tette bånd til de russiske oligarkene Mikhail Fridman og Petr Aven. Begge disse har blitt sanksjonert av EU.

På Wintershall Deas norske hjemmesider skryter de av å være en av de største olje- og gassprodusentene i Norge. Selskapet er involvert i olje- og gassproduksjon ved 13 felt på norsk sokkel, i tillegg er ytterligere 2 felt under bygging.

Nå ber Greenpeace om at Wintershall kastes ut av norsk sokkel.

– Oljeindustrien er mer eller mindre ufrivillig blitt krigsprofitører, og vi har sett at norske oljeinteresser har brukt krigen spekulativt for å argumentere for mer oljeleting i Norge. Men at styrtrike selskaper som Wintershall ikke vil ta kostnaden med å bryte kontrakter med russiske Gazprom er over toppen umoralsk. Prisen for det må være at de kastes ut av norsk sokkel, sier Raavand.

I fjor ble russiske oljeselskaper kastet ut fra norsk sokkel, etter mye press mot regjeringen.

– At Wintershall, som har betydelige russiske eierinteresser ikke ble inkludert da var en feil, noe denne avsløringen fullt ut bekrefter, avslutter Raavand.

LES OGSÅ: 4 av 5 ønsker sanksjoner mot russisk olje og gass

Oil Drilling and Production Rig Mittelplate A.
Mittelplate A er en av Wintershall Dea sine oljeplattformer som befinner seg i Schleswig-Holstein Wadden Sea National Park ved Friedrichskoog i Tyskland.

Russlands krig mot Ukraina er et grovt brudd på folkeretten og internasjonal rettsorden som omverdenen ikke kan akseptere. Støtt kravet om boikott av russisk olje. Velg fred over krig og olje.

Skriv under: Boikott russisk olje

Det er uakseptabelt at norsk næringsliv er med og finansierer Russlands angrepskrig mot Ukraina. Stå sammen med oss og støtt kravet om boikott av russisk olje.

Vær med