
Verden har funnet mer enn dobbelt så mye kull, olje og gass som jorda tåler. Likevel foreslår regjeringen å lete etter enda mer, også nær et verdifullt korallrev, Trænarevet.
Hva er TFO-ordningen?
Regjeringen delte nylig ut 53 oljelisenser i det som kalles TFO 2024. Samme dag annonserte også regjeringen at de utvider det såkalte “TFO-området”, hvor det vil være mulig å dele ut nye lisenser neste år.
Da TFO-ordningen ble opprettet i 2003, var formålet å dele ut flere lisenser nær eksisterende infrastruktur; såkalt “modne områder”. Men i nyere tid praktiseres ordningen som en ekstra mekanisme for tildeling av oljelisenser, bare uten de samme kravene til demokratisk deltakelse som i den andre ordningen.
Flere av lisensene som er blitt delt ut gjennom TFO-ordningen, ligger flere hundre kilometer fra eksisterende infrastruktur. I denne runden er det også snakk om leting i svært sårbar natur. Dette er altså alt annet enn “modne” områder.
TFO-tildelingen bryter Norges klimaforpliktelser
Forskning viser at verden allerede har funnet langt mer olje og gass enn det som kan forbrennes uten å overstige 1,5-graders oppvarming. De 53 oljelisensene vil produsere klimagassutslipp på toppen av dette.
Tildelingen er også et tydelig brudd med klimaavtalen som Norge – sammen med alle andre land – vedtok i Dubai, hvor landene ble enige om å fase ut fossil energi. Tildelingen bryter også med den faglige anbefalingen fra regjeringens eget klimautvalg, som mener det ikke bør gis nye lisenser før Stortinget har vedtatt en plan for oljeindustriens sluttfase.
Regjeringen har heller ikke vurdert de globale klimaeffektene av vedtaket, noe som bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) vurderer for tiden en sak mellom Norge og Greenpeace og Natur og Ungdom om nettopp dette. Greenpeace ber regjeringen om å trekke tilbake vedtaket inntil vi får en dom.
LES OGSÅ: Ni spørsmål og svar om Parisavtalen
Truer sårbar natur ved Trænarevet
En av lisensene er spesielt problematisk. Den dekker nemlig 90 prosent av det verdifulle Trænarevet, et unikt og viktig kaldtvannskorallrev. Trænarevet er svært viktig for livet og den biologiske produksjonen i havet. Området rommer store populasjoner med fisk og sjøfugl. Både selve korallrevet og fisken er svært sårbare for oljesøl og kjemikalieutslipp forbundet med oljeboring.
Dette er kanskje grunnen til at regjeringen selv vernet Trænarevet i Hurdalsplattformen! I regjeringsplattformen står det nemlig:
“Legge føre-var-prinsippet og best tilgjengelig kunnskap til grunn i tildeling av nye konsesjoner og ikke åpne for petroleumsvirksomhet i Skagerrak og på Mørefeltet, Iverryggen, Trænarevet eller ved Jan Mayen i denne stortingsperioden.”
Tildelingen bryter altså tvert med regjeringens egen plattform. Det er alvorlig.
LES OGSÅ: «Norsk olje er miljøvennlig» og ni andre myter
Klager på lisensene – det ved Trænarevet er spesielt problematisk
Greenpeace har tirsdag levert en klage mot alle lisensene. Vi trekker frem at samtlige av lisensene bryter med Norges klimaforpliktelser, samt at lisensen ved Trænarevet er spesielt problematisk. Nå har regjeringen mulighet til å omgjøre avgjørelsen. Du kan lese hele klagen her:

Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.
Vær med