Documentation in Fladen Marine Reserve, Kattegat Sea.
I 2009 plasserte Greenpeace over 200 granittblokker på havbunnen i Kattegat. Formålet var å forhindre bunntråling, en svært destruktiv fiskemetode. Nylig oppnådde vi et totalforbud mot bunntråling.

Nyhetsbildet de siste månedene har vært preget av hetebølger, skogbranner og oversvømmelser. Utviklingen er urovekkende. Det kan være vanskelig å holde motet oppe når man hører om alle ødeleggelsene. Vi som kjemper for miljø og klima vet at det nytter, til tross for alt det grusomme som skjer. Det vil vi vise gjennom å dele fire grønne seire vi nylig har vunnet.

1. Stor seier for havmiljøet i Kattegat

I 2009 plasserte Greenpeace over 200 granittblokker på havbunnen i Kattegat, nærmere bestemt i områdene Fladen og Lille Middelgrund. Formålet var å forhindre bunntråling, en svært destruktiv fiskemetode. I ettertid har vi jobbet for å beskytte de sårbare områdene, og i sommer oppnådde vi endelig det vi har kjempet for: et totalforbud mot bunntråling. Fladen og Lille Middelgrund har nå et av Europas sterkeste havvern, og dette er en stor seier for livet i Kattegat. I sommer vendte vi tilbake for å dokumentere resultatet av arbeidet vårt. Den positive utviklingen hjelper oss i arbeidet videre for beskyttelse av livet i havet.

2. Europaparlamentet stemmer for å fjerne avskoging fra handlekurven

Europaparlamentet har stemt for en sterk ny skoglov på EU-nivå som kan utgjøre en stor forskjell for Amazonas og verdens skoger. Loven vil forhindre at varer som kan kobles til brudd på menneskerettigheter og avskoging blir plassert på butikkhyllene i EU. Varer som ofte bidrar til avskoging er tømmer, kjøtt, soya (til dyrefôr), palmeolje, tømmer, gummi og lær. Dette har vært en viktig sak å vinne for kollegaene våre i resten av Europa. Mer enn én million mennesker har bidratt gjennom å signere underskriftskampanjer, donere penger, delta i forhandlinger og dele viktig informasjon om tilstanden til verdens skoger. Nå som avstemningen er over, starter forhandlingene om den endelige loven.

3. Oljeboring på havbunnen utenfor Argentina innstilt

All oljeleting på havbunnen langs kysten av Mar del Plata i Argentina er innstilt. Dette skjer etter at Greenpeace og andre organisasjoner gikk til gruppesøksmål mot den argentinske staten i januar i år. Nå, etter flere anker fra oljeselskaper og den argentinske regjeringen, har retten bekreftet at all oljeleting til havs er stanset inntil selskapene oppfyller viktige miljøkrav.

4. Schiphol må redusere antall flyvninger

For å redusere støy og CO2-utslipp må Nederlands største flyplass, med 500.000 flyreiser per år, redusere antall flyreiser med 120.000 innen utgangen av 2023. Det har den nederlandske regjeringen besluttet. Kunngjøringen kommer etter flere år med press fra Greenpeace og lokalbefolkningen. Å redusere antall flyreiser er den typen løsning som bidrar til å kickstarte overgangen til grønnere reiser. Nå vil vi se regjeringer i flere land gjøre det samme!


Disse framskrittene er bare noen eksempler på hva vi kan få til når vi kommer sammen. Utfordringene er enorme, men det er også mulighetene. Har du mulighet til å bli med som månedsgiver og bidra til flere viktige grønne seire i høst? Støtt arbeidet vårt her:

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med