(AP Photo/Mike Corder)

I dag kom dommen i klimasøksmålet til den nederlandske miljøstiftelsen Urgenda. Det endte opp med en stor seier til miljøbevegelsen, og dommen sier at Nederland må ta umiddelbar handling for å beskytte sine innbyggere mot klimakrise. 

Urgenda-søksmålet startet i 2015, og har siden vært gjennom hele det nederlandske rettssystemet. I 2018 ble det en seier i det såkalte “high court”, den andre rettsinstansen, før staten anket det videre til Høyesterett. Her ble det behandlet i høst, før den endelige dommen kom fredag., og støttet seieren fra 2018. 

Dommen er tydelig på at klimaendringene er et menneskerettighetsproblem, og legger mye ansvar på regjeringen for å beskytte sine innbyggere mot klimakrise. Den nederlandske regjeringen må blant annet kutte utslippene med 25 prosent fra nivået de lå på i 1990, noe som er et veldig betydelig kutt. Dette må de i tillegg gjøre i løpet av ett år.

– Dette er eventyrlige nyheter, og utrolig viktig for klimakampen! Det er flott å se at Høyesterett anerkjenner ansvaret vestlige land som Nederland har for verdens klima. Nå håper vi denne dommen kan stå som et godt eksempel også for Norge, når resultatet kommer i det norske klimasøksmålet, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Dommen til det norske klimasøksmålet til Greenpeace og Natur og Ungdom er forventet å komme i midten av januar 2020. 


– Det er fantastisk, og helt essensielt, at en stat ser ansvaret den har for innbyggerne sine. Etter ett år med skolestreiker og klar tale fra mennesker over hele verden, skulle dette utfallet bare mangle. Vi gratulerer Urgenda og det nederlandske folket. Vi håper og tror at dette blir starten på en ny bølge innenfor klimahandling, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.