Vi ser gjerne flest negative klima- og miljønyheter. Men sammen med støttespillerne våre oppnår vi i Greenpeace stadig nye seire for verdens hav, klima og biologisk mangfold. Her er fem positive nyheter for planeten vår fra 2021.


1. Stor seier for livet på havbunnen

New Zealands høyesterett har stanset planene om storstilt gruvedrift på havbunnen. Prosjektet ville ha vært verdens første i så stort omfang. Hvis gruvedriften hadde blitt godkjent, ville dette ha oppmuntret andre land og industrier om å sette i gang med destruktiv industri på havbunnen. I nesten et tiår har Greenpeace og andre organisasjoner jobbet sammen for å beskytte havet mot denne trusselen. Seieren viser at vi kan vinne når vi står sammen. 


2. Klær uten giftstoffer

Gore Fabrics, som produserer friluftsklær for Gore-Tex, har nylig annonsert at de skal begynne med et nytt belegg på klærne, helt uten skadelige fluorkarboner (PFAS). Siden 2015 har Greenpeace jobbet med kampanjen Detox Outdoor for å forhindre at friluftsindustrien benytter giftige stoffer i produktene sine. Vi ønsker den gode nyheten fra Gore Fabrics velkommen.


3. Viktig seier for regnskogen i Kongo

I fjor høst undersøkte Greenpeace Afrika ulovlige tømmerhogsttillatelser i Kongo. Tillatelsene var gitt av landets miljøvernminister, og omfattet flere millioner hektar med tropisk skog. Etter undersøkelsene har Kongos president bedt om at trefellingen må stanses og tillatelsene granskes. Dette er en svært viktig for Kongos umistelige regnskog og sårbare dyreliv.

LES MER: Takk for i år, 2021!


4. Frankrike risikerer bøter hvis de ikke reduserer utslippene i 2022

Forvaltningsdomstolen i Paris har bestemt at regjeringen må innfri løftene sine om å redusere klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030, sammenlignet med utslippsnivået på 90-tallet. Hvis regjeringen ikke tar nødvendige grep, kan den dømmes til å betale bøter. Det var Greenpeace og tre andre organisasjoner som tok myndighetene til retten, og klimarettssaken, som kalles Affaire du Siècle, eller århundrets sak, ble støttet av 2,3 millioner mennesker. Sammen holder vi trykket oppe for å holde regjeringer ansvarlige for løftene sine. 


5. 15 milliarder euro trekkes ut av fossilindustrien

Det nederlandske pensjonsfondet ABP skal trekke ut investeringer i fossilindustrien til en verdi av i 15 milliarder euro. Greenpeace og andre har drevet påvirkningsarbeid i nesten ti år for å oppnå denne seieren. Vi kommer til å følge med på at ABP holder løftene.


Greenpeace er en helt uavhengig miljøorganisasjon som av prinsipp ikke tar imot støtte fra myndigheter eller selskaper. Arbeidet vårt er avhengig av engasjerte enkeltpersoner som deg. Vil du bli med og sikre flere seire for verdens hav, skoger og klima? Bli månedlig giver i dag.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med