Den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad overrasket hele skieliten da han sammen med Greenpeace brukte sesongåpningen på Beitostølen til å lange ut mot at Equinor sponser skisporten. 31-åringens budskap var at Equinor fører til at “morgendagen smelter” – et spill på selskapets sponsorprogram “Morgendagens helter”.

– Klimakrisa er den største trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er den største årsaken til klimakrisa. Vintrene blir stadig kortere, og vi ser at morgendagen smelter rett foran øynene våre. For meg som skiløper er det en selvfølge å konfrontere Equinor, Norges største klimaversting, sier Johansson.

Den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad og Greenpeace brukte sesongåpningen på Beitostølen til å lange ut mot at Equinor sponser skisporten.
Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

Equinors utslipp truer skisporten

Equinor slapp i fjor ut mer enn 250 millioner tonn CO2, fem ganger mer enn Norges totale utslipp, og er med det Norges soleklare utslippsversting. Klimaeffektene av utslippene fra fossil energi er godt synlige, også i skisporten. I år har flere renn blitt avlyst eller utsatt som følge av en kortere vintersesong. Ifølge Meteorologisk institutt har byer med god rekruttering til vintersporten, som Oslo, Lillehammer og Trondheim, mistet henholdsvis 22, 15 og 14 vinterdager de siste 30 årene. Dette er klimaendringer og ikke skiftninger i vær.

At Equinor bruker Skiforbundet og skiarrangementer som sesongåpningen på Beitostølen til sportsvasking, får Greenpeace og skiløperen Emil Johansson Kringstad til å reagere kraftig. De påpeker at Equinors enorme klimagassutslipp truer skiframtiden for “Morgendagens helter”, som er navnet på Equinors sponsorprogram. 

Dekket til Equinors plakater på Beitostølen

31-åringen deltok av en helt annen grunn enn å ta seg videre til finalen. Idet Johansson Kringstad sprintet i mål og holdt opp et banner med teksten “Stopp Equinor, morgendagen smelter”, fikk han støtte fra Greenpeace-aktivister, som dekket til Equinors reklameplakater i målområdet med egne bannere med samme budskap som Johansson Kringstads banner.

Idet Johansson Kringstad sprintet i mål og holdt opp et banner med teksten “Stopp Equinor, morgendagen smelter”, fikk han støtte fra Greenpeace-aktivister, som dekket til Equinors reklameplakater i målområdet med egne bannere med samme budskap som Johansson Kringstads banner.
Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

– Vi heier på all vinteridrett, og det er derfor vi er her i dag for å markere motstand mot Equinor. Vi dekket til Equinors reklameplakater i målområdet da Emil kom i mål for å understreke absurditeten i at skisporten sponses av den største trusselen mot sin egen eksistens. Det er jo som at et tobakksselskap skulle sponset Kreftforeningen, sier Andreas Randøy fra Greenpeace, som oppfordrer Equinor til å stoppe både sportsvasking og all ny oljeleting.

Oppgjør med sportsvasking i skisporten

Emil Johansson Kringstad er engasjert i utviklingen av skisporten. Mens fotball-VM i Qatar sparkes i gang midt i en debatt om etikk i fotball, ber skiløperen sin egen idrett om ta et oppgjør med sportsvasking i skisporten. Sportsvasking vil si å bruke sport og sponsing for å pynte på sannheten om et selskap eller en stat.

– Det er ingen tvil om at når Equinor sponser skirenn, så er det ren sportsvasking. Klimakatastrofe-profitøren Equinor kjøper seg positiv omtale, og soler seg i glansen av de vanvittige idrettsprestasjonene som foregår i snøen. Det må kanskje en svenske til for å peke på den norske dobbeltmoralen i å påstå at man tar klimaproblemet seriøst, og samtidig la statens oljeselskap misbruke vintersport som en PR-strategi, avslutter Johansson Kringstad med glimt i øyet. 

Pressebilder og -video finnes her.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med