V tem letu smo bili po celem svetu priča grozljivim posledicam podnebnih sprememb – poplavam, sušam in drugim vremenskim ekstremom. Doživeli smo jih tudi na lastni koži na našem ljubem, a letos tako zelo suhem, Krasu.  

Svet je pretresalo na vseh področjih in v nadaljevanju lahko preberete, kako se je s tem soočal naš, vaš, slovenski Greenpeace. 

Protestna akcija Greenpeace v Sloveniji pred Termoelektrarno Šoštanj.

Leto 2022 je Slovenijo zaznamovalo kot supervolilno leto. Skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami, združenimi v pobudo Glas ljudstva, smo vas tudi v Greenpeace aktivno nagovarjali k udeležbi na volitvah.

Skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami v Sloveniji smo dosegli, da se bo najbolj problematičen projekt slovenske energetike TEŠ zaprl do leta 2033. Razkrili smo, kako globoke so niti in pohlep fosilne industrije, v njihovem sistematičnem načrtu zavajanja. Zato smo z Evropsko državljansko pobudo predlagali nov zakon, ki bo prepovedal oglaševanje podnebnega kaosa in sponzoriranje fosilne industrije.

Vselej pa opozarjamo, da premog ni edino fosilno gorivo, ki je problematično in da moramo reševanje energetske krize videti in izkoristiti kot priložnost za osvoboditev od njih. 

Evropski Greenpeaceov projekt Mobilnost za vse ponovno opozarja na odvisnost od ruske nafte. Opozarjamo na vse plasti avtomobilske industrije, predvsem pa na to, kakšen vpliv ima na naš planet. V okviru projekta smo začeli opozarjati tudi na izbiro trajnostnih alternativ. Zato potrebujemo dobre železnice, vlak pa mora predvsem postati cenovno dostopen – s podnebno vozovnico! Več o tem, s kakšnim prevoznim sredstvom naprej, lahko poslušate na podcastu Okoljske zgodbe.

V luči vojne v Ukrajini smo spomnili, na drugi del našega imena (peace), in pozvali k miru v Ukrajini. Ostro nasprotujemo vsakršni vojni in kljub temu, da v prazničnem času zlahka odmislimo tegobe, ki niso pred našim pragom, bo zavzemanje za mir za nas vedno aktualna tema. Morda so prav prazniki tisti ko se spomnimo na tiste, ki si mirnih praznikov ne morejo niti predstavljati. Zeleno in mir, sta brezkompromisno povezana pojma, saj brez slednjega o prvem ne upamo niti sanjati. 

Priružili smo se mednarodni Greenpeaecovi kampanji za zaščito oceanov, v okviru katere smo predvsem ozaveščali javnost in odločevalce o  pogajanjih za sprejetje Sporazuma o svetovnih oceanih. Pisali smo ministru za okolje in objavili več poglobljenih prispevkov. Sporazum ni bil dosežen, zato naše zahteve prenašamo v naslednje leto

Tik pred koncem leta smo se pridružili še Greenpeaceovi kampanji za zaščito Karpatskih gozdov, kjer smo se na vas obrnili s peticijo

Po objavi novega IPCC poročila smo pripravili sintezo 5 stvari, ki jih morate vedeti o novem poročilu IPCC-ja. Ob 27. Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah smo opozarjali na glavne vsebinske poudarke, po zaključku pa poudarili neambiciozne izide pogajanj

V začetku decembra smo budno spremljali pogajanja v okviru konference Združenih narodov o biodiverziteti, COP15, nad rezultati pogajanj ponovno nismo bili preveč navdušeni

Tudi mi smo doživeli nekaj sprememb, v novo leto se podajamo v novih pisarnah in z novo ekipo. Nekatere stvari pa ostajajo enake: še naprej ostajamo organizacija, ki budno spremlja vse, kar se dogaja na področju podnebne krize in še naprej bomo bdeli nad dejanji vsake vlade in neizprosno zahtevali, da se zeleni prehod premakne iz generičnih floskul oddaljene prihodnosti v konkretna dejanja tukaj in zdaj. 

Aktivistično v 2023!