Net als andere jaren hebben onze acties op het terrein, ons wetenschappelijk onderzoek, onze onderhandelingen met de industrie en het beleid heel wat vooruitgang opgeleverd voor het klimaat en het leven op onze planeet. We zetten hier enkele successen op een rij. Door ons te steunen, draag jij ook rechtstreeks bij aan deze overwinningen.

Ik steun de campagnes

Polen: goed nieuws voor Bialowieza

In april kan het Bialowieza-woud in Polen, dat zwaar te lijden had van de industriële bosbouw, eindelijk weer adem halen. Het Europees gerechtshof oordeelde dat de Poolse overheid het Europese milieurecht heeft geschonden door aanzienlijke houtontginning toe te staan in Bialowieza. Dit woud staat te boek als Natura 2000-gebied én Unesco-werelderfgoed. Het hof heeft Polen bevolen om de houtkap stop te zetten. Die beslissing kwam er na vreedzaam protest en directe acties in het bos, onder andere door actievoerders van Greenpeace.

Frankrijk: eindelijk ook en veggie maaltijd op school

In oktober heeft het Franse parlement een wetsvoorstel goedgekeurd om verplicht één vegetarische maaltijd per week op het menu te zetten in schoolkantines. Dat is een mooie overwinning voor onze ‘Minder vlees’-campagne. Meer dan 100.000 ouders en burgers hadden een petitie in deze zin ondertekend, of een activiteit georganiseerd om meer aandacht te eisen voor de problemen met onze vleesproductie en -consumptie. Dit wetsvoorstel is alvast een stap in de goede richting.

Belgische banken kiezen voor klimaat

Onmiddellijk na een actie aan het hoofdkantoor van KBC in mei, kondigde deze bank aan dat hij alle investeringen in vervuilende steenkoolmijnen en -centrales stopzet, voortaan ook in Tsjechië. Het nieuws is een overwinning voor het klimaat, en voor het milieu dat vandaag in Tsjechië bedreigd blijft door de uitbreiding van de mijnbouw. Er waren dan ook Tsjechen naar Brussel gekomen om te getuigen en samen met ons actie te voeren. Na BNP Paribas, Belfius en ING heeft nu dus ook de laatste van de vier grote Belgische banken beslist om op te komen voor het klimaat.

Antarctica: krill krijgt een beetje respijt

Krill zijn garnaalachtige diertjes die voor veel soorten (waaronder walvissen) aan de Zuidpool de basis van de voedselketen vormen. Maar ze komen steeds meer onder druk te staan. Gelukkig hebben enkele bedrijven uit de krillindustrie ons deze zomer beloofd om hun impact op de zeeleven in de Zuidelijke IJszee te beperken. Ze steunen bovendien onze eis om een marien reservaat op te richten in de regio. Straf, want die bedrijven vertegenwoordigen 85% van de krillvisserij hier. Op enkele maanden tijd is de mobilisatie van bijna miljoen mensen over de hele wereld erin geslaagd één van de machtigste industrieën in de Zuidpool te beïnvloeden.

Rusland: nieuwe natuurreservaten opgericht

Begin 2018 besliste de Russische regering om een nieuw natuurpark op te richten. Ladoga Skerries, in de deelrepubliek Karelië, is meteen een van de grootste natuurreservaten van Europa. Het gebied van 122.000 hectare bestaat uit grote beboste eilanden met door de golven gepolijste rotsen. Hier leven nog arenden en met uitsterven bedreigde Ladoga-ringelrobben. Deze zomer vernamen we bovendien dat het unieke Dvinskywoud, in hartje Rusland, eindelijk bescherming krijgt. Mooi werk van onze collega’s van Greenpeace Rusland!

België: Vlaanderen moet meer doen tegen luchtvervuiling

Onze campagne voor schone lucht kwam dit jaar echt van de grond. In oktober won Greenpeace zelfs een rechtszaak tegen het Vlaams Gewest. We hadden eerder de Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, in gebreke gesteld omdat ze zo weinig doet voor een betere luchtkwaliteit. De rechter geeft ons nu grotendeels gelijk en oordeelt dat Vlaanderen binnen het jaar een plan moet uitwerken voor de luchtkwaliteit over zijn hele grondgebied. Per dag vertraging moet het 1.000 euro betalen, met een maximum van 5 miljoen. Werk aan de winkel, mevrouw de minister…