We kunnen het niet genoeg benadrukken: steenkool en koraal zijn geen goed huwelijk. Het Groot Barrièrerif in Australië blijft in gevaar zolang de Australische regering nog plannen heeft voor steenkoolmijnen. De Commissie voor het Werelderfgoed van Unesco heeft bevestigd dat die plannen het Groot Barrièrerif bedreigen. Ze zal het rif dan ook nauwlettend in de gaten houden in afwachting van concrete maatregelen door de Australische regering. Die krijgt 18 maanden om het rif eindelijk voldoende te beschermen.

Desastreuze steenkoolprojecten

Intussen hebben meer dan 184.000 mensen wereldwijd de Greenpeace-petitie getekend waarin we Unesco vragen om het Groot Barrièrerif te beschermen. We overhandigden deze massa handtekeningen uit 200 landen aan professor Maria Böhmer, voorzitster van Unesco’s Commissie voor Werelderfgoed. Unesco heeft nu bevestigd dat de slechte staat van het Australische rif voornamelijk het gevolg is van de klimaatverandering en de industriële ontwikkeling van de kustgebieden.

Het plan dat de Australische regering aan Unesco voorstelde, is niet genoeg om het rif uit de gevarenzone te halen. Australië wil in het beschermde gebied rond het Groot Barrièrerif immers enorme steenkoolmijnen bouwen en de bijbehorende havens uitbreiden. Het plan bevatte ook onvoldoende maatregelen om klimaatverandering aan te pakken – de grootste bedreiging van het rif. Sterker nog, de verbranding van steenkool uit de geplande mega-mijnen zorgt voor enorme CO2-uitstoot en draagt dus rechtstreeks bij tot de verergering van het klimaatprobleem.

Internationale oproep om het rif te redden

Daarbovenop hebben verschillende onafhankelijke wetenschappers recent bevestigd dat de uitbreiding van steenkoolmijnen niet te verenigen valt met een gezond koraalrif. Ook de bevolking wil het Groot Barrièrerif behouden: 85% van de Australiërs verkiest een gezond rif boven steenkool.

Wij vragen vanuit Greenpeace aan investeerders om Unesco’s belangrijke uitspraak serieus te nemen, en net als 11 belangrijke internationale financiële instanties niet te investeren in de voorgestelde steenkoolmijnen en havenuitbreidingen. Die zouden immers zorgen voor de vernietiging van het grootste koraalrif ter wereld. En dat terwijl de steenkoolindustrie wereldwijd achteruit gaat. Alles wijst erop dat steenkoolmijnen een thing of the past zijn – de toekomst van het Groot Barrièrerif ligt in duurzame vormen van toerisme, wetenschap en visserij.

Wereldwijd hebben miljoenen liefhebbers van het Groot Barrièrerif hun stem al laten horen: ze zetten zich duidelijk af tegen de vernietigende steenkoolindustrie. De afgelopen 30 jaar is al de helft van het koraal in het Groot Barrièrerif verdwenen. De enige manier om de rest van het rif te redden, is door onmiddellijk in actie te komen. Laten we samen blijven vechten om de financiering van de nieuwe mijnen tegen te houden!