Arctic Sunrise

Venäjän rannikkovartiosto on juuri noussut Greenpeacen Arctic Sunrise -alukselle ja on pidättänyt laivan miehistön ja aktivistit. Arctic Sunrise on ollut Venäjän Arktiksella osoittamassa mieltä Venäjän valtion öljy-yhtiön Gazpromin arktisia öljynporausaikeita vastaan.

Valtauksen aikana Arctic Sunrise kiersi Gazpromin Prirazlomnaja-öljynporauslauttaa sen kolmen merimailin varoalueen ulkopuolella. Aluksen koordinaatit osoittavat, että alus oli kansanvälisillä vesillä Venäjän talousvyöhykkeen sisällä, mikä tekee rannikkovartioston valtauksesta kansainvälisen merioikeuden vastaisen. Aluksen koordinaatit ovat 69-19-53N : 57-16-53E

Rajavartiosto laskeutui alukselle köysissä helikopterista ja alkoi ottaa aktivisteja ja miehistöä kiinni keräten heidät helikopterin laskeutumisalustalle. Kolme eri maista olevaa aktivistia, jotka olivat radiohuoneessa, näkivät toiset aktivistit polvillaan maassa. Rannikkovartioston miehet osoittivat heitä aseilla.

Rannikkovartiosto on eilisaamusta lähtien pidättänyt kahta Greenpeacen aktivistia laittomasti laivallaan. Aktivistit otettiin kiinni heidän kiivetessään öljynporauslautta Prirazlomnajalle rauhanomaisen mielenosoituksen yhteydessä, eikä heitä vastaan ole nostettu syytteitä. Suomalaisen Sini Saarelan ja sveitsiläisen Marco Weberin ei ole annettu olla yhteydessä ulkomaailmaan tai puhua lakimiehilleen.

Arctic Sunrisen miehistö on säännöllisin väliajoin yrittänyt ottaa yhteyttä rannikkovartioston laivaan, saadakseen selville millä perusteilla aktivisteja pidetään ja milloin heidät vapautetaan. Rannikkovartioston edustajat ovat toistuneesti vastanneet että heillä ei ole tällaista tietoa koska viranomaiset eivät ole antaneet heille ohjeita. Tässä yhteydessä FSB antoi kyynisen lausunnon että aktivisteja ei olisi otettu kiinni vaan pelastettu ja he ovat laivalla vieraana. Venäjän lain mukaan kiinniotto ei voi kestää pitempään kuin kolme tuntia, yli 48 tunnin pidättämiseen tarvitaan oikeuden määräys.

Venäjän ulkoministeriö väitti aikaisemmin, että rannikkovartiosto puuttui keskiviikon mielenosoitukseen, koska Arctic Sunrise on ympäristö- ja turvallisuusuhka Venäjälle - väite on lähinnä naurettava.

Kun rannikkovartiosto nousee laivalle aseistettuna, osoittaa aktivisteja aseilla ja ampuu 11 varoituslaukausta aluksen yli, kuka on todellinen turvallisuusuhka?

Öljynporaus Arktisella on vakava ympäristöuhka, joka pitää estää. Greenpeace on täällä, toimiakseen rauhanomaisesti ja puolustaakseen ympäristöä niiden miljoonien ihmisten puolesta, jotka vastustavat porausoperaatioita.

Todellinen uhka Arktiselle alueelle ei tule Greenpeacen puolelta, vaan öljy-yhtiöiltä. Öljy-yhtiöt, kuten Gazprom, ovat päättäneet olla välittämättä sekä tieteellisestä näytöstä että maalaisjärjestä poratessaan kaukaisella jäisellä merialueella.

Greenpeace on tänään osoittanut mieltään myös Gazpromin pääkonttorin edessä Moskovassa, vaatimuksenaan lopettaa riskialtis öljynporaus Arktiksella. Huomenna aktivistit eri puolilla maailmaa liittyvät mielenosoituksiin Venäjän suurlähetystöjen ja Gazpromin toimistojen luona.

Seuraa tapahtumien etenemistä ja lähetä tukiviestisi aktivisteille: http://www.savethearctic.org/action4arctic