Greenpeace aloittaa kampanjan E.ONin Pohjois-Suomen ydinvoimahanketta vastaan

Lehdistötiedote - lokakuu 5, 2011
Saksalaisen energiajätin E.ONin johtama Fennovoima ilmoittaa tänään, mille paikkakunnalle se aikoo rakentaa uuden ydinreaktorin. Tänään käynnistyy myös Greenpeacen kampanja E.ONin Pohjois-Suomen ydinvoimahanketta vastaan. Ydinvoima on vaarallinen ja epävarma tapa tuottaa sähköä.

Saksan johdolla muu Eurooppa on sijoittamassa kestävään energiantuotantoon, saksalainen energiajätti E.ON on tuomassa ydinvoiman vaarat Pohjois-Suomeen. E.ON omistaa ydinvoimaluvan saaneesta Fennovoimasta 34 prosenttia. Muu omistus on hajautunut 69 osakkaalle.

”Vaaratonta ydinvoimaa ei ole. Fukushiman edelleen jatkuva ydinkatastrofi on tästä tärkeä muistutus. Vain kaksi viikkoa sitten E.ONin ydinvoimalasta Ruotsin Ringhalsissa paljastui vakavia turvallisuuslaiminlyöntejä. Turvallisuuspuutteet ovat leimanneet myös Olkiluoto 3:n työmaata koko hankkeen ajan. On käsittämätöntä, että Suomeen suunnitellaan uutta ydinreaktoria, kun rakenteilla olevankaan turvallisuudesta ole takeita”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Aktivistit kertovat, ettei E.ONin ydinvoimala ole tervetullut Suomeen. Kuva: Greenpeace/Emilia Piippola

Myös ydinjäteongelma on edelleen ratkaisematta. Ydinjäte säilyy elämälle vaarallisena vähintään sadantuhannen vuoden ajan.

”Ydinjäteongelmaa ei ole ratkaistu missään päin maailmaa, ei myöskään Suomessa. Ydinjäte on surkea perintö tuleville sukupolville. E.ONilla ei ole edes lyhyen tähtäimen suunnitelmaa ydinjätteen loppusijoituksesta. On täysin auki, mihin säteilevä jäte voimalasta viedään”, Laakso jatkaa.

“Saksa otti johtoaseman Euroopan energiapolitiikassa päättämällä luopua ydinvoimasta. Samalla tiellä tulevaisuuteen on myös Sveitsi. Toissapäivänä kuulimme, että Tanska siirtyy sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan vuoteen 2050 mennessä ja luopuu hiilivoimasta vuoteen 2030 mennessä. E.ON olisi tervetullut Perämeren rannalle rakentamaan työllistävää ja turvallista energiantuotantoa. Ydinvoiman vaaroja emme tänne halua”, Laakso toteaa.

Lisätietoja:

www.greenpeace.fi/EON

Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559

Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin (09) 6229 2211, 050 369 6202

Aiheet