Venter fortsatt på svar fra Statoil

Nyhet - 24 oktober, 2013
Flere vestlige oljeselskaper har nå uttrykt støtte til de 30 Greenpeace-aktivistene som sitter fengslet i Russland. Greenpeace mener Statoil har et ansvar for å komme på banen i saken.

I går sendte Greenpeace et brev til Statoil, og utfordret dem til å kommentere de 28 Greenpeace-aktivistene og 2 frilansjournalistene som sitter fengslet i Russland etter en miljøprotest mot oljeboring i Arktis. Les hele brevet til Statoil her.

Statoil har hittil ikke villet kommentere saken. På direkte spørsmål fra Greenpeace under konferansen «Arctic Futures» i Brussel sist uke nektet Statoils talsmann å kommentere saken. I går sa informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk, til NRK at selskapet «ikke kjenner saken godt nok». Det syns Greenpeace er merkelig.

- Jeg syns det er pussig at Statoil ikke har satt seg grundigere inn i denne saken, som er en stor utfordring for deres samarbeidspartnere i Russland, og som har fått internasjonal oppmerksomhet fra organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch. Jeg anntar likevel at Statoil ut fra sine verdier kan uttale seg på generelt grunnlag om retten til å demonstrere fredelig, som er en viktig rett i et demokratisk samfunn.

De siste ukene har saken om de 30 fengslede fått stor internasjonal oppmerksomhet, med støtte fra blant annet Amnesty International og Human Rights Watch. Også de vestlige oljeselskapene Shell og ENI, som i likhet med Statoil samarbeider med russisk oljeindustri, har uttrykt bekymring for og støtte til de fengslede.

Les brevet fra ENI her.

Statoil har vært involvert i oljeboring i Russland siden 1996. På nettsidene sine fronter Statoil verdier som sosialt ansvar, bærekraftig utvikling og forebygging av ulykker, dermed har de et ansvar for å fronte disse verdiene også i Russland, mener Greenpeace.

- Om Statoil tier i denne saken kan jeg ikke tolke det på noen annen måte enn at de setter framtidig profitt i russisk olje foran sine egne verdier, sier Truls Gulowsen.