Plast i havet

Det er plast overalt rundt oss, og dessverre gjelder dette også i havet. Store mengder plast havner i havet hvert år og ødelegger for dyr og økosystemer. Plastforurensning er et gigantisk miljøproblem som krever handling nå.

Plastavfall på Canggu-stranden på Bali
Skilpadde og plast i havet

Problemet med plast i havet

Hvert år havner omtrent 11 millioner tonn med plastsøppel i havet. Det kan ta flere hundre år før plasten brytes ned. Men det betyr ikke at plasten forsvinner. Plasten brytes bare ned til mikroplast og enda mindre plastpartikler.

Denne typen forurensning er ekstremt ødeleggende for marine økosytemer, og dyr og planter som har havet som sitt hjem. I tillegg til at dyr setter seg fast i plasten som flyter rundt får de fleste sjødyr i seg plast, noe som er skadelig både for de selv, men også potensielt for mennesker som har fisk og andre sjødyr som en del av sitt kosthold.

Hva vi gjør vi for å forhindre plast i havet

Vi jobber med å få på plass en sterk global plastavtale som gjør det juridisk bindende å stanse plastforurensning, ved å redusere bruken og produksjonen av plast.

Vi bidrar til forskning om plastforurensning, og vi avslører hvilke selskaper som forurenser mest. I de landene hvor plastforurensningsproblemet er størst, jobber vi også med lokale tiltak for å redusere forurensningen.

Greenpeace-aksjon mot Coca-Cola i Østerrike.

Lær mer om sakene