Gore-Tex produsent har sammen med Greenpeace forpliktet seg til å stoppe skadelige kjemikalier

Nyhet - 7 februar, 2017
Gore Fabrics, en produsent av Gore-Tex, skal slutte å produsere turtøy fullt av skadelige fluorkarboner. Selskapet annonserte dette mandag på ISPO Munich, den største handelsmessen for turtøy i Europa. Samtidig har Greenpeace sluppet en rapport som viser fremgangen til utfasing på bruk av skadelige kjemikalier i turtøyindustrien.

Greenpeace aktivister protesterer mot PFASFluorkarboner (PFAS) er kjemikalier som blir brukt til å lage turtøy som avstøter skitt og vann. Disse kjemikaliene er svært motstandsdyktige og det kan ta naturen hundrevis av år å bryte dem ned. Det er også mistanke om at disse stoffene kan forstyrre det hormonproduserende systemet i kroppen og forårsake kreft.

Dette har betydd veldig mye for arbeidet med å begrense skadelige kjemikalier i naturen. Mennesker har vist at vi vil ha miljøvennlige klær og nå har Gore Fabrics hørt oss. Dette er veldig gode nyheter”, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

 

Siden 2011 har Greenpeace oppfordret tekstilindustrien til å fase ut alle skadelige kjemikalier fra sine produksjonskjeder, der vi belyser skadelige PFAS som en av de høyest prioriterte kjemikaliegruppene for utfasing. I 2015 satt Greenpeace søkerlyset på turtøyindustrien, som er kjent for å bruke PFAS i produksjonen av vannavstøtende membran og impregnering. Kampanjen har fått hundretusenvis av friluftsentusiaster rundt om i verden til å støtte kampanjen og krevet PFASfrie produkter.

Våre produkter har alltid vært sikre å bruke, men Gore innrømmer bekymringen for potensiell forurensning av miljøet med denne kjemikaliegruppen, samt behovet for ny, mer miljøvennlig teknologi på markedet”, sier Bernhard Kiehl, Gore Fabrics bærekraftsleder. “Som markedsledende for disse produktene, ser Gore Fabrics frem til muligheten for å lede en meningsfull forandring innen turtøyindustrien gjennom å gjøre en signifikant investering i å utvikle ny teknologi som er fri for miljøskadelige PFAS kjemikalier"sier Bernhard Kiehl, Gore Fabrics bærekraftsleder.

Gore Fabrics kommer til å fase ut miljøskadelige PFAS fra sitt generelle værbeskyttende laminat (tilsvarer 85 prosent av de produktene med dette laminatet) til slutten av 2020. Fra deres spesialiserte værbeskyttende laminat (de resterende 15 prosentene med disse typene laminat) vil utfasingen skje mot slutten av 2023. Bedriften kommer til å utvikle ny, mer miljøvennlig teknologi for værbeskyttende membran og vannavstøtende impregnering for konsumentprodukter. Forskning kommer til å gjøres på fluorfrie alternativer, og Gore Fabrics skal dokumentere offentlig at ingen skadelige PFAS kjemikalier slippes ut i miljøet fra produksjonssyklusen.

 

Gore Fabrics mål og utfasingsplan for miljøskadelig PFAS”, publisert på bedriftens hjemmeside, har potensialet for å endre spilleplanet for godt, i henhold til Greenpeace veiledning av industrien. Selv om flere store merker som The North Face, Mammut og Salewa fortsatt bruker skadelig PFAS i sin produksjon akkurat nå, så kan slutten på PFAS i turtøy snart være en saga blott med Gore med på laget, ettersom de er en av de største leverandørene av værbeskyttende produkter.

Vi har tatt et stort steg mot en miljøvennlig friluftsindustri som viser at omstilling av en sektor kan oppnås på relativt kort tid. Nå må de som ikke har tatt steget vise at de er villige til å følge opp og ta bærekraftige avgjørelser”, sier Truls Gulowsen leder for Greenpeace i Norge

Signer oppropet her.

Greenpeace rapportenPFC Revolution in the Outdoor Sector"

Gore Fabrics Mål og utfasningsplan for miljøskadlig PFAS

 

Emner