Bloomberg rapporterte onsdag at Statoil følger Shell og legger Alaska-blokkene på is inntil videre. Før Shell avlyste sin 2013-sesong hadde Statoil planer om å letebore i 2016, men dette er nå utsatt på ubestemt tid, kanskje for alltid, sier Statoil i USA.

Signalene fra Statoil understreker at oljeindustrien er langt fra så klare for Arktis som de har gitt inntrykk av. Greenpeace oppfordrer Statoil og Staten som eier til å kansellere hele selskapets kostbare og miljøfarlige Arktis satsing.

Statoil har de siste årene skaffet seg lisenser i og rundt hele Polhavet, fra Alaska, Canada, Grønland, Norge og Russland. I alle områdene unntatt Norge er lisensene i til dels svært isfylt farvann. Petroleumsvirksomhet i isfylte havområder er av gode grunner ikke tillatt for i Norge.

Da Statoil kjøpte Alaska-lisensene, pekte de på sin såkalte erfaring fra 30 års virksomhet i arktiske strøk og omfattende satsing på Arktis i alle havområder.

Å forlate 66 lisenser, der de første 16 kostet 100 millioner kroner og de neste 50 sannsynligvis en milliard, viser med all tydelighet at verken Statoil eller resten av oljeindustrien ikke har den nødvendige erfaringen likevel. Det er bedre å slutte helt mens leken er god.

På de 16 blokkene som ble kjøpt i 2008 er Statoil forpliktet til å bore innen 2018 . Denne investeringen på 100 millioner kroner må derfor anses som tapt. Statoil har hittil ikke oppgitt hvor mye de betalte for andeler i ConocoPhilips sine blokker i samme område, men blokkene kostet om lag 1,5 milliarder kroner i 2008.

Støtt vår kampanje for å beskytte Arktis www.savethearctic.org