Den siste uken har Greenpeace satt fokus på at LEGO må slutte å la seg sponse av Shell, gjennom en rekke internasjonale aksjoner og bildekampanjer, og gjennom mediedekning både i Norge og utenlands.

Det er ingenting galt med LEGO. Tvert imot. LEGO er en fantastisk leke som har stimulert barn til å bygge, lage og tenke nytt og stort i generasjoner. LEGO har en god miljøstrategi, som blant annet innebærer å være drevet av 100% fornybar energi innen 2020, og papiret brukt i LEGO-bokser skal være 100% miljøsertifisert innen 2015. LEGO er «the good guys».

Det vi har et problem med, er Shell som bruker LEGO som en brikke i å selge mer forurensende drivstoff, og til å feste positive assosiasjoner til Shell-logoen på LEGO-brikkene hos de oppvoksende generasjonene.

I Dagsavisen tirsdag 08.07 gikk Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Norges Markedshøyskole ut og sa seg enig med oss i Greenpeace i at forbrukere må opplyses om grønnvasking som dette.

- Når oljebransjen bedyrer at de har en grønn profil eller at de tar hensyn til framtida, så blir det direkte paradoksalt, sa Blindheim.

Likevel får altså Shell lov til å forurense våre barns fantasi gjennom å putte logoen sin på LEGO. De siste to årene har Shell, Ferrari og LEGO hatt en reklameavtale der formel 1-biler i LEGO, med en tydelig Shell-logo deles ut eller blir kjøpt når folk fyller bensin på en Shellstasjon. På denne tiden har 14 millioner slike biler blitt distribuert ut. Formel 1-bilene økt salget til Shell med 7,5% globalt, og det er ingen tvil om at denne typen strategi fungerer for oljeselskapene.

Også i Norge har man mange tilfeller med oljesponsing og grønnvasking av oljeselskaper, da særlig Statoil. Statoil sponser kulturarrangementer og forskning, sportsarrangementer som sykkelløpet Arctic Race, og kunnskapskonkurransen First LEGO League for barn og unge som, helt riktig, også er et samarbeid mellom et oljeselskap og LEGO.

Greenpeace publiserte tirsdag en video på You Tube som satte fingeren på nettopp samarbeidet mellom LEGO og Shell. I videoen ser man et idyllisk, arktisk landskap, som oversvømmes av olje i det en oljerigg fra Shell entrer bildet. Filmen har fått mye omtale internasjonalt, og har spredd seg over nettet som ild i tørt gress. Natt til torsdag fikk Warner Bros filmen fjernet fra You Tube i det den var nær å nå 3 millioner visninger. Du kan heldigvis fortsatt se videoen «Everything is NOT Awesome» her.

Det er på tide at LEGO tar innover seg de nær 350 000 menneskene som så langt har bedt LEGO slutte å leke med Shell. Med din hjelp kan vi nå frem til dem! Signér oppropet og del filmen på din Facebook-side i dag!