Oljefondet har lyttet til kritikken, og opplyste i dagens årsrapport at de har trukket seg ut av 23 selskaper involvert i palmeolje. Uttrekket er gjort av hensyn til miljøskade, og et av selskapene er Wilmar, som i fjor ble kåret av Newsweek som verdens verste selskap.

Dette er et svært svært positivt trekk, og understreker at Oljefondet endelig erkjenner at investeringene i regnskogsødeleggende selskaper har vært et stort feilgrep.

Likevel virker uttrekket fra de 23 selskapene noe tilfeldig, og mye tyder på at Oljefondet har tillagt medlemskap i RSPO for stor vekt i uttrekksbeslutningen. Men sertifiseringsordningen RSPO er dessverre langt fra tilstrekkelig for å sikre ansvarlig palmeoljeproduksjon.

Det faktum at Pensjonsfondet har besluttet å firedoble investeringene i det malaysiske selskapet Sime Darby indikerer at Pensjonsfondet fortsatt mangler en klar og konsistent tilnærming. Dette selskapet har ikke forpliktet seg til noe skogvern utover de svake RSPO-retningslinjene, men ekspanderer heller i skogsområder i Afrika.

Spørsmålet er også om dette er tegn på en ny politikk, eller kun en reaksjon på kritikk av enkelttilfeller. Vi håper det er et veivalg med støtte fra politisk ledelse i Finansdepartementet, men frykter det motsatte.

Oljefondet er i tillegg fortsatt tungt involvert i fossilselskaper som Exxon, BP og Shell, de russiske og sterkt forurensende oljegigantene Rosneft og Lukoil, spanske Repsol som er tungt inne i regnskogen og en rekke kullgruveselskaper verden over, så det er fortsatt store endringer igjen må gjøre for å snu Oljefondet til et positivt redskap for en bærekraftig framtid.

Sjekk alle fondets investeringer her http://www.aftenposten.no/oljefondet/, og tips oss gjerne om din ”favoritt”.