Greenpeace internasjonale generalsekretær border russisk oljeplattform i Arktis

Nyhet - 24 august, 2012
*Siste: Etter langvarig trakassering av aktivistene, med vann og kasting av metallgjenstander fra riggmannskapet, har vi besluttet å ta ned aktivistene.*

(oppdatert ) 24. august 2012 (Pechorahavet) — Halv seks norsk tid fredag morgen bordet et team aktivister fra Greenpeace Gazprom sin arktiske boreplattform Prirazlomnaya. Dette er den første offshore produksjonsplattformen i Arktis, og selskapet har verken oljesølsberegninger eller planer for å rydde opp etter ulykker. Greenpeace internasjonale toppsjef Kumi Naidoo deltar i aksjonen.

 

Greenpeace mener oljeboring i Arktis må forbys, og arbeider for global beskyttelse av Polhavet mot klimaendringer, overfiske og oljeboring. Følg live-oppdateringer fra aksjonen her (NB, arktiske forhold, lav båndbredde…)

Aktivistene satte ut fra Greenpeace-skipet Arctic Sunrise i gummibåter og klatret opp på riggen. De har nå stanset boreoperasjonene og krever at Gazprom avslutter planene om arktisk oljeboring. Prirazlomnaya er tungt isforsterket, men toppdekket er basert på restene av Hatton-plattformen som opererte i  britisk del av Nordsjøen på 70-tallet.

– Jeg klatrer opp på denne plattformen med mandat fra over en million mennesker som støtter kravet om full beskyttelse av Polhavet og i solidaritet med russiske arktiske urfolk som ikke ønsker oljeboring i sine tradisjonelle områder, sier Kumi Naidoo fra dekket på Prirazlomnaya.

Uttalelsen fra urfolkene kan leses her.

Russiske Gazprom er forsinket med operasjonene i Pechorahavet, men planlegger full kommersiell drift fra tidlig neste år. Dette vil gjøre Gazprom til det første oljeselskapet med fullskala offshore utvinning i det islagte Polhavet. Forrige uke avslørte Greenpeace på i Moskva at Gazproms plattform Prirazlomnaya opererer uten godkjent responsplan for eventuelle oljeulykker. Dette er i strid med russisk lov.  Gazprom har, i likhet med andre oljeselskaper, dessverre heller ikke teknologi for å håndtere større oljesøl i islagte farvann

- Som med Shell sine uansvarlige planer om å bore i Alaska er det ikke spørsmål om når et utslipp vil skje, men når. Når vi i tillegg vet at verden allerede har funnet fem ganger mer olje kull og gass enn vi noensinne kan forbrenne innenfor forsvarlige klimamål, og hvor sårbart Polhavet er for utslipp, er det eneste fornuftige å forby all boring og oljeleting i dette området nå, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Pechorahavet er i normale år islagt i flere måneder, og både storm, tåke og temperaturer under 50 grader er ikke uvanlig gjennom mørketiden. Detaljene i Gazproms utgåtte oljesølplan er hemmelig, men sammendragets fokus på bøtter og spader understreker at det er lite man planlegger å gjøre i tilfelle en alvorlig oljeulykke skjer i disse områdene.

I en uavhengig oljesølsanalyse som Greenpeace Russland og WWF Russland presenterte forrige uke gikk det fram at et havareal på 140.000 kvadratkilometer med 3000 kilometer kystlinje vil være truet dersom et moderat utslipp skulle skje ved Prirazlomnaya.

- Den dramatiske smeltingen av sjøisen i Arktis er et budskap om at klimaframtiden er her allerede. Det bør gi verden panikk og motivasjon til kraftig omlegging av verdens fossile uvaner, ikke bli misbrukt som et klarsignal om mer fossil griskhet i sårbare områder, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Mer info under widgeten.
 

Kontakt for mer informasjon:

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge (Oslo), 90107904

Live oppdateringer (NB: Arktis, lav båndbredde)

For bilder, video eller arrangere intervju med Kumi Naidoo eller Arctic Sunrise:

Aaron Gray-Block, Greenpeace International media, +31 64 616 2026

Ben Ayliffe, Greenpeace International, +44 7815 708 683

Vera Bakasheva, Greenpeace Russia +7 903 219 3287

Foto / video:

Dannielle Taaffe, Greenpeace Video Desk, tel: +31 634 738 790

John Novis, Greenpeace International Photo Desk, tel: + 31 629 001 152