Russisk Greenpeace-protest avsluttet – kampanjen for Arktis fortsetter

Nyhet - 28 august, 2012
28. august 2012 (Pechorahavet) Sea —I morgentimene tirsdag måtte Greenpeace-aktivistene gi slipp på fortøyningslinene mellom hotellskipet Anna Akhmatova og Gazproms borerigg Prirazlomnaya etter at gummibåtene ble heist ut av vannet under kraftig vannkanonbruk og fra boreriggen.

Overføringen av arbeidere til riggen vil nå bli gjennomført, og Arctic Sunrise vil forlate området som nå er bevoktet av russisk kystvakt. Aktivistene har hindret arbeiderne fra i å komme fra hotellskipet til Gazproms arktiske borerigg Prirazlomnaya siden natt til mandag. Aksjonen startet fredag morgen ved at sju aktivister okkuperte boreriggen.

Prirazlomnaya er den første offshore produksjonsplattformen i den isdekkede delen av Arktis, og skal i følge Gazprom snart være klar for full drift. Norge tillater ikke oljeboring i isdekkede områder.

- Å sitte her ved siden av denne gigantiske plattformen midt i Polhavet, samtidig som nyhetene er fulle av meldinger om rekordlave isnivåer i Arktis er utrolig sterkt. Isrekorden burde være en grunn for oljeindustrien til å revurdere hva de gjør med planeten, ikke sees som en invitasjon til ran, sier Greenpeace internasjonale generalsekretær Kumi Naidoo.

Når aksjonene mot Prirazlomnaya er over, vil Greenpeaceskipet Arctic Sunrise seile inn i Nordishavet sammen med isforskere, for å bidra til å dokumentere situasjonen ved iskanten når årets arktiske sjøisminimum er forventet å inntreffe mot midten av september.

Kampanjen mot arktiske oljeselskaper som Shell, Gazprom, Rosneft, Statoil, Cairn, Total, Conoco og de andre vil fortsette. Greenpeace har stor tro på at det er mulig og nødvendig å beskytte Polhavet mot industriell ødeleggelse nå som isen forsvinner, men dette krever politisk vilje og mot.

Kontakt for mer informasjon: Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge (Oslo): 90107904

Mer om sjøisrekorden
    

Bilder og video fra aksjonene mot Gazproms rigg i Pechorahavet