Sjarmoffensiv skal sikre nye boringer på Grønland

Nyhet - 15 mars, 2011
Nye risikable oljeboringer i Arktis er på vei etter at det skotske selskapet Cairn har søkt om fire nye boringer utenfor Grønland. Boringene er planlagt i farvannet utenfor Nuuk og i Baffinbukta, og selskapet har søkt om boring ned til 1500 meters dybde. Søknadene ble sendt inn for to uker siden.

Cairn bruker anledningen til en sjarmoffensiv på Grønland: i Ilulissat, Aasiaat, Kangerlussuaq og Nuuk blir folk invitert til firetimers folkemøter om boreprogrammet gjennom helsides avisannonser og plakater.

Jeg skal delta i folkemøtene, som begynner i Illulisat i kveld, sammen med to danske kolleger. Jeg er spent på å se om Cairn fortsatt vil holde sin beredskapsplan for større oljeutslipp hemmelig, som de gjorde i fjor. Jeg lurer på om de vil opplyse hvor mye borekjemikalier de slapp ut i havet under fjorårets boringer, og om de vil si hvor mye de planlegger å slippe ut i år. Selv om de hevder å følge ”norsk standard” er det ikke snakk om nullutslipp i noen av planpapirene vi har fått se, og de oppgir verken planlagt volum eller type av kjemikalier til utslipp.

Jeg er også svært spent på å høre hvordan de mener ”norsk standard” kan stå som en garanti for sikker boring i et område som er isdekket hele vinteren og hvor gigantiske isfjell kommer flytende fra begge sider. Hvordan kan det være en garanti, så lenge Norge fortsatt ikke, med gode grunner, har åpnet et eneste islagt område for oljeboring?

Men mest av alt er jeg spent på å høre hva slags bekymringer grønlenderne vil ta opp. Her på Grønland er oljeboring sterkt knytte til ønsket om uavhengighet fra Danmark, og sentrale politikere virker bestemte på å ta risikoen oljen fører med deg om det kan gi inntekter til løsrivelse. Det blir interessant å se hvor dypt denne holdningen sitter, og å høre hva slags forventninger folk har til inntekter, arbeidsplasser og miljøbeskyttelse i praksis.

Erfaringene fra både fjorårets leteboring i regi av Cairn og byggingen av Alcoas omstridte aluminiumsverk viser at utenlandske selskaper på skattejakt på Grønlands foretrekker utenlandske pendlere framfor lokal arbeidskraft. Hvor mye penger vil det egentlig være i dette risikable spillet med naturen for grønlenderne?

I kveld skal det første av de fire folkemøtene om boreprogrammet holdes – her midt i det naturskjønne Ilulissat. Illulisat har flere ganger dannet rammen om politiske toppmøter om beskyttelsen av Arktis. Den skotske oljemyggen Cairn har neppe beskyttelse av området øverst på sin dagsorden. Men det vil tiden vise – og jeg kommer tilbake med ny oppdatering i morgen.